Leerlingen bij Bouwmensen kiezen voor vakmanschap

  • Arbeidsmarkt

De behoefte aan leerlingen in de bouwsector is tegenwoordig groot. Het perspectief op werk is dan ook zeer gunstig. Bouwmensen en OBD-Opleidingen in Doetinchem leiden al jarenlang vakmensen op voor de bouwbranche, timmerindustrie en interieurbouw.

Leerlingen bij Bouwmensen kiezen voor vakmanschap

Vmboleerlingen Rody Bultink en Jurrien Berendsen kiezen voor de bouw. ‘Op de bouwplaats voelen we ons thuis.’ Zij zitten in het vierde leerjaar van het vmbo van het Almende College op locatie Wesenthorst in Ulft. Zij hebben gekozen voor de afdeling Bouwen, Wonen, Interieur (BWI) en weten van jongs af aan al dat ze in de bouw willen werken. Dit jaar doen ze examen waarna ze een vakopleiding gaan volgen bij Bouwmensen Gelderland Oost in het Opleidingsgebouw in Doetinchem. “Mijn vader zit in de bouw”, vertelt Rody. “Van kleins af aan weet ik al dat ik metselaar wil worden en ben ik met stenen in de weer. Ik kon veel afkijken van mijn vader. Het leuke aan metselen is dat je echt iets neerzet, van fundering tot daknok. Volgend jaar begin ik de Opleiding metselaar (niveau 2). Ik wil graag allround metselaar worden, zodat je ook bijzondere dingen kunt maken.”

Werken met de handen

Ook Jurrien Berendsen is opgegroeid met de bouw. Als kind al was hij in de werkplaats van zijn opa te vinden. Hierdoor kwam hij erachter dat hij graag met zijn handen werkt en de bouw leuk vindt. “Daar was ik altijd al met hamer en spijkers in de weer. Ik bouwde van alles; een vliegtuig, een boot. Ik heb wel getwijfeld want ik wilde ook de muziek in. Hoewel ik goed kan drummen, wilde ik verzekerd zijn van inkomen. Daarom heb ik in het derde jaar toch voor timmeren gekozen. De kansen in de bouw zijn goed. Er is een tekort aan goed personeel. Ik wil allround timmerman worden, maar door mijn stage heb ik ook interesse gekregen in het beroep van opzichter. Om meer te leren, heb ik op zaterdag een bijbaan bij een timmerbedrijf.”

Afwisselend werk

De leerlingen hebben in de eerste twee jaar van het vmbo kennisgemaakt met diverse beroepen en met hun eigen competenties via het Praktische Sector Oriëntatie-programma. “Ik werk liever met mijn handen dan dat ik de hele dag op school of op een kantoor zit”, zegt Rody. “Het werken in de bouw is afwisselend en je hebt steeds te maken met nieuwe situaties.” De stages in het derde en vierde jaar geven de jongeren een goed beeld van de praktijk. Jurrien: “We lopen allebei dit jaar een aantal dagen stage bij een aannemersbedrijf. Op het vmbo hebben we ook al veel praktijklessen, waar we bijvoorbeeld kozijnen en ramen maken en beton storten. Het leuke van stage en het werken in de bouw is dat je ziet wat je maakt. Bovendien leer je veel mensen kennen. Ja, op de bouwplaats voel ik me echt thuis.”

Kneepjes van het vak

De jongens hebben zich aangemeld bij het Opleidingsgebouw in Doetinchem, waar Bouwmensen en OBD-Opleidingen zijn gevestigd. Het Opleidingsgebouw werkt nauw samen met de Graafschap College. Voor sommige praktijklessen is de praktijkruimte in het Opleidingsgebouw beschikbaar gesteld vanwege de uitgebreidere mogelijkheden en machines. De jongens verwachten hier de kneepjes van het vak aan te leren. Ze hebben er zin in en hebben gekozen voor het traject werken en leren, oftewel BBL. Rody: “Dan krijg je betaald terwijl je leert en werkt tegelijk. Dat spreekt mij aan.” Jurrien knikt: “Ik heb al een aantal keer de open dagen bijgewoond. Hierdoor krijg ik niet alleen meer informatie, ik laat ook mijn gezicht zien. Dat is ook belangrijk.” Voor leerlingen die nog niet weten welke richting ze op willen, hebben de jongens één advies: “Kies vooral voor wat je leuk vindt. Want als je enthousiast bent, wordt het vast een succes!”

Opleidingsgebouw

Het Opleidingsgebouw in Doetinchem en Borculo is een verzamelplek waar verschillende organisaties in opleiden en uitzenden samen onder één dak werken. Leerlingen uit de bouw, timmerindustrie en meubel- & interieurbouw volgen in samenwerking met het Graafschap College theorie- en praktijklessen binnen de BOLen BBL-opleidingen. Bouwmensen Gelderland Oost coördineert en verzorgt het praktijkgedeelte. Dit is een eigen opleidingsbedrijf van bouwondernemingen uit de regio en heeft een zeer goede reputatie. Bij ROC Graafschap College volgen de jonge vakmensen het theoriedeel van de opleiding. Gediplomeerde vmbo’ers komen als leerling in dienst en gaan werken bij de aangesloten bouwbedrijven. OBD-Opleidingen werkt volgens dezelfde constructie en verzorgt het praktijkgedeelte voor de opleidingen Timmerindustrie en Meubel- & Interieurbouw. De leerlingen gaan één dag per week naar school en de overige vier dagen doen ze onder begeleiding van een leermeester praktijkervaring op bij een van de aangesloten lidbedrijven. Een unieke combinatie van leren en werken! Wil je meer weten over de opleidingen in het Opleidingsgebouw? Kom dan naar de open dagen op 16 en 17 februari.

Meer informatie over BOUWMENSEN GELDERLAND OOST:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!