Liander klaar voor de toekomst

  • Technologie

Het gas- en elektriciteitsnetwerk van Liander wordt uitgebreid. Er worden nieuwbouw stations in dat netwerk geplaatst en voorzien van een nieuwe standaard stationsautomatisering.

Liander klaar voor de toekomst

Fotografie: Robert van Tongeren

Het gaat om middenspanninginstallaties in zogenaamde onderstations, regelstations en schakelstations. Omvangrijke automatiseringsoperatie Het resultaat is een standaard bouwvorm op basis van bouwstenen. Dit geeft efficiëntie omdat monteurs op locatie altijd dezelfde situatie tegenkomen.

Pilot

RTP bereidde met de engineers van Liander de pilot voor door samen het eerste station ‘aan te pakken’. Op basis daarvan werd het bestek gemaakt dat aanbesteed is. RTP won de aanbesteding: we bouwden de besturingskasten en legden de bekabeling aan naar de 10kV of 20kV verdelers op 8stations.

Installeren, bekabelen en testen

Wat deden we precies voor Liander? We hebben drie soorten kasten geïnstalleerd: beveiligingskasten van transformatorvelden, beveiligingskasten van voedende velden en algemene beveiligingskasten. Daarnaast hebben we niet alleen alle bekabeling aangelegd, maar ook alle connecties getest, vertelt Peter Zwaan, hoofd Facilitaire Zaken van Hyster-Yale Group in Nijmegen.

‘Soms worden bestaande stations omgebouwd, soms wordt een heel nieuw gebouw neergezet. Dan doen we ook de ‘gebouw gebonden’ installatie: verlichting, wandcontactdozen, verwarming, etc.’

Wat ‘doet’ zo’n station?

De primaire functie van een station is het leveren van vermogen aan klanten. Hiervoor heeft Liander een wettelijke aansluitverplichting. Met het automatiseren van die stations wordt voorzien in de secundaire: beveiligen, besturen, bewaken en bedienen. Bovendien komt er door die automatisering waardevolle data beschikbaar, die ‘datagedreven netbeheer’ mogelijk maakt.

‘We hebben alle soorten stations nu gehad. Overal in het land: van Nijmegen tot Katwijk aan Zee, van Duiven tot Schiphol.’

Auteur: Miranda Florussen, Goeie Zin

Meer informatie over RTP ELEKTROTECHNIEK B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!