Locus-project helpt mensen aan passende opleiding en werk

  • Onderwijs & Training

In de X-Factory van ROC de Leijgraaf is onlangs het startsein gegeven voor het Locus-traject. Locus is een project waarbij gemeenten, bedrijven en sociale werkvoorzieningbedrijven samen werken om mensen naar werk te leiden.

Locus-project helpt mensen aan passende opleiding en werk

Verspreid over het land gaan ruim 20 projecten lopen waarbij ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’ een passende opleiding en passend werk krijgen. In deze regio ligt de nadruk op de sectoren logistiek en food & feed. Tien mensen via IBN Arbeidsintegratie en twee mensen van sw bedrijf WSD Groep zijn onlangs aan het Locus-traject begonnen. De Leijgraaf verzorgt de opleidingen voor de deelnemers.

Paul Bekkers is projectleider onderwijs- en opleidingsontwikkelingen bij De Leijgraaf en van het begin betrokken bij het traject. ‘Er doen elf heren en een dame aan mee, in de leeftijd van 17 tot 48 jaar. Allemaal mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Sommigen bleven tot nu toe zogezegd in de kaartenbakken zitten, anderen zijn al wel aan het werk. Bedoeling van het Locus-traject is om deze kandidaten zowel een passende opleiding te bieden als werk bij regionale gerenommeerde bedrijven. Alle kandidaten zijn ondertussen via IBN Arbeidsintegratie naar werk bemiddeld en bij grote werkgevers uit de regio aan de slag. Hierbij kun je denken aan bedrijven als Sligro, Kuehne+Nagel en Vetipak. Zij combineren hun werk met de opleiding tot Assistent Logistiek Medewerker.’

Snijvlak logistiek en productietechniek

Het doel is dus mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ‘toe te leiden naar de huidige mogelijkheden op de arbeidsmarkt’. De Leijgraaf hoopt dat de cursisten uiteindelijk over een jaar één en mogelijk twee diploma’s op mbo-niveau 1 kunnen behalen. Ze volgen in ieder geval de lessen voor de opleiding Assistent Logistiek Medewerker en als extra kunnen ze ook nog modules voor de opleiding Assistent Productietechniek volgen. Een opmerkelijke combinatie. ‘Een opleiding op het snijvlak van logistiek en productietechniek. Op landelijk niveau krijgen ze dit niet geregeld, wij doen het gewoon’, vertelt directeur Onderwijs & Ontwikkeling John Schobben.

Voor iedere deelnemer wordt bezien wat haalbaar is. Paul Bekkers: ‘Als blijkt dat het hele pakket te zwaar is, doen we een stapje terug en kijken wat dan wel realistisch is. Voor iedere deelnemer biedt het traject een meerwaarde. Voor hun eigenwaarde, maar ook omdat ze met meer kennis makkelijker aan het werk komen bij een regulier bedrijf. Het levert altijd iets op.’

Deelnemende organisaties en bedrijven

Peer van Summeren, voorzitter van het College van Bestuur van De Leijgraaf, gaf de officiële aftrap voor het Locus-traject. Bij het traject zijn diverse instellingen en bedrijven betrokken: Locus, IBN Arbeidsintegratie, Food & Feed Noordoost-Brabant, Sligro Food Group N.V., Philips, Vetipak en Kuehne+Nagel. Het traject is als pilot onderdeel van een geheel van 24 trajecten waarbij de diverse regio’s van elkaar kunnen leren.

Meer informatie over Food & Feed Noordoost-Brabant:

Bekijk het complete instantieprofiel

Meer informatie over ROC de Leijgraaf:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!