Logistieke innovatiekracht door slimme samenwerking

  • Logistiek & Vervoer

Onder de vlag van Logistics Community Brabant, hebben Off-RoadRunners van Breda University of Applied Sciences innovaties gerealiseerd op het gebied van internationaal transport en mobiliteit. Dit in opdracht van en in samenwerking met verladers en vervoerders.

Logistieke innovatiekracht door slimme samenwerking

De belangrijke innovaties werden ontwikkeld binnen het programma NewWays Noord-Brabant en Lean & Green Off-Road. Eind januari werden tijdens de eerste LCB KENNIS NAVIGATOR resultaten en directe toepassingen voor bedrijven gepresenteerd. Zo’n 100 geïnteresseerden van diverse logistieke georiënteerde ondernemingen, overheid en onderwijs werden bijgepraat over innovaties op het gebied van internationaal transport.

Opschaling treinen

Het uitgangspunt van de bijeenkomst was de succesvolle opschaling binnen NewWays Noord-Brabant van de gezamenlijke transportcorridor (Joint Corridor) Tilburg-Rzepin (Polen) door onder andere Bostik Benelux bv, H. Essers, GVT en Samsung. Daar waar tot voor kort geen trein reed, is dit traject inmiddels opgeschaald van 1 naar 3 treinen per week. De ambitie is om op korte termijn op te schalen naar 6 treinen per week. Dit betekent een jaarlijkse besparing van 30.000 vrachtwagenritten en maar liefst 23.000.000 (23 miljoen!) wegkilometers! En dat op slechts één transportroute.

Innovaties op de Joint Corridors

Deze stap vooruit is mede te danken aan de Off-RoadRunners van Breda University of Applied Sciences. Zij presenteerden 3 belangrijke innovaties die direct breed toepasbaar zijn op Joint Corridors:

  • Off-Modal: hiermee geven opdrachtgevers op een veilige en vertrouwde manier hun vervoerders meer ruimte om slimmere keuzes te kunnen maken bij de uitvoering van het transport. In de logistieke wereld wordt Off-Modal nu al als een zeer interessante sprong gezien om te komen van klassiek multimodaal naar toekomstgericht synchromodaal transport. Door Gert-Jan Rombouts van Bostik Benelux bv (voorheen Den Braven) is deze middag de eerste Off-Modal overeenkomst ondertekend.
  • e-Joint Corridor: voorbereiding en aftrap van een unieke pilot om van begin tot eind alle benodigde papieren vrachtdocumenten te digitaliseren. Dit gaat zorgen voor meer snelheid, efficiency en service in de vrachtafhandeling, onderlinge samenwerking en opschaling van Joint Corridors. Door Wannes Dockx -H.Essers, Wando Boevé -Topsector Logistiek, Martijn Leenknegt -Fresh Brains LCB, Hans Togtema -Collect + Go, Bart Timmerman - Bostik Benelux bv en Aryan van Zoest -GVT is gezamenlijk de aftrap gegeven voor de onderzoekspilot op deze unieke e-Joint Corridor.
  • Joint Corridor Promotion: tot slot is belangrijk onderzoek gedaan naar de juiste aanpak om eenvoudig en snel nieuwe verladers en vervoerders tot een Joint Corridor te laten toetreden. Met deze aanpak werd deze middag Moonen Packaging verwelkomd als nieuwe deelnemer op de Joint Corridor Tilburg-Rzepin.

Off-RoadRunners zijn alleskunners

Het initiatief voor de ‘Off-RoadRunners’ is ontstaan uit een samenwerking tussen Lean & Green Off-Road en de KennisDC’s. Het idee is om studenten kennis te laten maken met Lean & Green Off-Road en de betrokken regionale actieprogramma’s waarin supply chain innovatie (Synchromodaal Transport) en sociale innovatie (gedragsverandering) met elkaar hand-in-hand gaan. De studenten helpen als Off-RoadRunners bedrijven bij het opstarten van nieuwe Joint Corridors en het opschalen van bestaande Joint Corridors. Maar ook bij het naadloos integreren van Joint Corridors in de eigen bedrijfsprocessen met gebruik van tools uit het actieprogramma. 

Samenwerking ondertekend

Om dergelijke ontwikkelingen en innovaties meer ruimte te geven, hebben Logistics Community Brabant, Lean & Green Off-Road / Connekt en Topsector Logistiek hun samenwerking ondertekend in een overeenkomst. Voor de periode van één jaar zet LCB extra middelen en studenten in om te werken aan een verdergaande opschaling van innovaties met NewWays Noord-Brabant. Hiermee geeft LCB een toepasbare invulling aan haar eigen kennisthema ‘Multimodaal’.

Meer informatie over Logistics Community Brabant:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!