Met DALI op zoek naar efficiency in supply chains en logistiek

  • Technologie

Bas Holland is business developer bij een vooruitstrevend driejarig project, dat in Noord-Brabant praktijkgericht op zoek gaat naar nieuwe en praktijkgerichte toepassingen van data science in de supply chain. DALI, heet het initiatief en het gaat de sector zonder meer vooruit helpen.

Met DALI op zoek naar efficiency in supply chains en logistiek

De volledige naam van het veelomvattende project is Datascience voor Logistieke Innovatie. Het valt onder de vlag van Logistics Community Brabant (LCB), een samenwerkingsverband van de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit van Tilburg, Nederlandse Defensie Academie en Breda University of Applied Sciences. Ze worden actief ondersteund door de provincie Noord-Brabant en Gemeente Breda. 

Data- en softwarespecialisten en studenten gaan de komende jaren in DALI met een aantal  bedrijven op zoek naar nieuwe toepassingen van software en algoritmes, om processen in de logistiek en supply chains efficiënter te maken. In 2018 hebben Midpoint Brabant, Rewin en Logistics Community Brabant gezamenlijk voorbereidingen getroffen voor dit project en inmiddels lopen de eerste praktijkstudies al.

Proeftuin

Programma’s als OPZuid en Regiodeal MidWest-Brabant zijn benaderd om het mogelijk te maken, en daarnaast hebben zich achttien bedrijven gemeld om deel te nemen aan deze proeftuin. Bas Holland vertelt: “De deelnemende ondernemers zitten in de software, groothandel/productie en transportwereld. We gaan met hen actief op zoek naar oplossingen voor zaken die in de praktijk beter kunnen.” Hij geeft als voorbeeld weersvoorspellingen. De verkoop van bepaalde producten hangt daar nauw mee samen. Als software en algoritmes dit vooraf incalculeren, is er beter te anticiperen. Ook planning van workload moet nauwkeuriger kunnen, met gebruikmaking van input uit de praktijk, legt Bas uit: “Een transportbedrijf dat chauffeurs her en der in Europa heeft rondrijden, kan met algoritmes veel nauwkeuriger open rij- en rusttijden koppelen aan uit te voeren ritten. Daar is echt nog efficiency te behalen.” Het zijn slechts twee cases van een veel groter aantal onderzoeken dat DALI oppakt. Sommige resultaten zullen er pas over drie jaar zijn, andere mogelijk al veel eerder.

DALI

Belangrijk voor de provincie

Voor deze provincie is Supply Chain Management een belangrijk economisch aspect. Bas: “Het gaat om 160.000 banen in Noord-Brabant. Dat is twaalf procent van de arbeidsbevolking. En er valt nog veel te winnen, in efficiency, nieuwe technieken en nieuwe business. Onder meer met iets als real-time rapportages, maar zéker door voorspellende software te integreren.”

De deelnemende bedrijven hebben allemaal een eigen case ingediend en daarvoor wordt binnen DALI de komende drie jaar naar bruikbare invullingen gezocht. Hoger liggend doel is om te komen met nieuwe toepasbare bedrijfsmodellen rondom Supply Chain Management. Kennis kan daarmee terug geploegd worden naar het bedrijfsleven en het onderwijs bij de Brabantse kennisinstellingen. “Uiteraard hoeven ze niet hun gehele data oplossing en gegevens beschikbaar te stellen”, legt Bas uit. “Maar een demoversie of open source algoritme of iets vergelijkbaars dient straks wel gedeeld te worden.” Dat willen we onder meer gaan doen tijdens verdiepende kennissessies in de provincie en via het online platform van Logistics Community Brabant.”

Auteur: Hans-Jorg van Broekhoven

Meer informatie over Logistics Community Brabant:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!