Miljoenenproject transformeert CO2 tot groene grondstof in North Sea Port

  • Agrofood & Biobased

Tien private en publieke partners gaven gisteren het startschot voor het North-C-Methanol project. Samen zullen deze partners jaarlijks de CO2-emissie met 140.000 ton verminderen. En samen zullen ze 44.000 ton groene methanol aanmaken voor de lokale chemische en duurzame energie-industrieën en als brandstof voor schepen en treinen.

Miljoenenproject transformeert CO2 tot groene grondstof in North Sea Port

Ter vergelijking: bijna 6 miljoen bomen zorgen per jaar voor dezelfde hoeveelheid CO2-reductie. Het is een project van wereldklasse en zal de grootste hernieuwbare waterstof-naar-methanolconstructie ter wereld omvatten.

Demofabriek met groen productieproces

North-C-Methanol is de eerste grootschalige demofabriek die kadert in het North-CCU-Hub programma, en is meteen goed voor een investering van 140 miljoen euro. Het North-CCU-Hub programma wil op termijn een totale jaarlijkse emissiereductie van 1 miljoen ton CO2 realiseren in North Sea Port. Vandaag ondertekenen de tien private en publieke partners de formele samenwerkingsverbintenis voor het North-C-Methanol project. Dat bewijst de nood aan een duurzamer toekomstperspectief. De private partners zullen samen met PMV een groot deel van de investeringen dragen, en er wordt ook gekeken naar Vlaamse en Europese steun.

Grootste installaties in hun soort

North-C-Methanol voorziet in de bouw van twee grootschalige demofabrieken en ondersteunende infrastructuur op het schiereiland Rodenhuize in North Sea Port. De eerste installatie, een elektrolyser van 65 megawatt, wordt opgetrokken op de terreinen van ENGIE. Deze waterstoffabriek zal water via windenergie omzetten in groene waterstof en zuurstof. Cedric Osterrieth, directeur van de thermische activiteiten in Europa van ENGIE, noemt het een logische keuze. “We hebben al een directe hoogspanningsnetconnectie met hernieuwbare energie, gewonnen uit de wind op de Noordzee. Die energie kunnen we gebruiken om waterstof te produceren, die op zijn beurt als duurzame grondstof kan dienen.”

Lees het complete artikel op de website van North Sea Port. 

Meer informatie over North Sea Port:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!