Minister Hillen opent Rotary Wing Training Center

  • Onderwijs & Training

Op 25 april is onder leiding van demissionair minister Hillen het nieuwe Rotary Wing Training Center (RWTC) in Gilze en Rijen geopend. In dit centrum werken de World Class Aviation Academy (WCAA) en Boeing samen aan onderhoudstrainingen voor Chinook-gebruikers.

Minister Hillen opent Rotary Wing Training Center

De eerste studenten van de Koninklijke Luchtmacht zijn op maandag 16 april begonnen en op dinsdag 1 mei zijn ook studenten van de Australische Luchtmacht begonnen aan hun Chinook onderhoudstraining. Het centrum is gevestigd op het luchtvaartcluster Gate2 en de opening betekent een gigantische boost voor het nieuwe cluster waar de ontwikkelingen zich in rap tempo opvolgen.

Boeing: “High quality training close to home”

Begin dit jaar heeft Boeing zijn wereldwijde trainingsprogramma voor onderhoud aan de Chinook verhuisd naar het nieuwe Rotary Wing Training Center. "Partnering with the WCAA and RWTC means we now can provide high-quality training to our international customers closer to their home bases, saving them time and money." says Mark McGraw, Boeing vice president for Training Systems and Government Services.

Eurocopter zorgt voor totaal-opleidingscentrum voor Koninklijke Luchtmacht

Naast Boeing heeft inmiddels ook de Europese helikopterfabrikant Eurocopter grote interesse getoond om opleidingen in het onderhoud van helikopters te gaan aanbieden in het RWTC. Eurocopter volgt daarmee het voorbeeld van Boeing. Dit is bijzonder omdat Eurocopter en Boeing ’s werelds grootste fabrikanten van militaire en burgerhelikopters zijn en tevens elkaars grootste concurrenten. Beide bedrijven hebben samen met de Koninklijke Luchtmacht uitgesproken  hun visie en ambities te delen en meerjarige samenwerkingscontracten te overwegen. Met deze combinatie komt een totaal-opleidingscentrum in beeld voor alle helikoptersystemen van de Koninklijke Luchtmacht: de Chinook en de Apache van Boeing en de NH 90 en de Cougar van Eurocopter.

Civiel medegebruik defensie-installaties

Minister Hillen ondertekende bij de opening van het RWTC ook de intentieovereenkomst om de vliegbasis Gilze-Rijen open te stellen voor medegebruik door civiele bedrijven in de helikopterluchtvaart. Hij sloot deze overeenkomst met de staatssecretaris van Financiën Weekers, burgemeester Osterloh van Gilze en Rijen en voorzitter Noordanus van het Midden-Brabantse samenwerkingsverband Midpoint Brabant, tevens burgemeester van Tilburg. Dit civiele medegebruik van militaire faciliteiten past in het landelijke beleid ‘herbeleggen van Defensie vastgoed’. Door Defensie-installaties open te stellen voor de activiteiten van particuliere ondernemingen wil het ministerie de lokale werkgelegenheid aanjagen en tegelijkertijd een derde geldstroom creëren ter verlichting van de eigen kosten. Deze ontwikkeling kan het bedrijfsleven in Midden-Brabant vele nieuwe kansen opleveren.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!