MobiCoach gaat verder met mobiele oplossing voor fleetmanagement

  • Logistiek & Vervoer

Meer efficiency, een papierloze orderafhandeling en meer grip op alles wat er in en rond een vrachtwagen gebeurt: alsmaar meer vervoerders ontdekken de voordelen van mobiele systemen voor fleetmanagement.

MobiCoach gaat verder met mobiele oplossing voor fleetmanagement

MobiCoach speelt hierop in met MobiScout Mobile: een mobiele oplossing voor fleetmanagement die inmiddels bij nieuwe maar ook steeds meer bij hun bestaande klanten wordt uitgerold.

Fleetmanagement is een belangrijk instrument voor vervoerders: door informatie zoals order- en ritgegevens te verzamelen, kunnen zij hun vloot beter aansturen en zo zorgen voor meer efficiency binnen de hele logistieke keten. Nog altijd is fleetmanagement vooral gecentreerd in de vrachtwagen zelf, in de vorm van een vaste, in het dashboard geïntegreerde boordcomputer. Nadeel hiervan is dat de uiteindelijke orderafhandeling nog altijd ‘ouderwets’ op papier plaatsvindt: zodra de chauffeur zijn voertuig verlaat, is hij aangewezen op papieren vrachtbrieven voor afhandeling van de order; inefficiënt en foutgevoelig.

Mobiele oplossing

Met de mobiele oplossing van MobiCoach wordt het hele proces van orderafhandeling gedigitaliseerd: Mobiscout Mobile werkt als app op elk Android-device (smartphone of tablet) en kan door de chauffeur worden meegenomen zodra hij zijn vracht aflevert bij de klant. Groot voordeel is dat hij de order ter plekke kan laten aftekenen. Ander voordeel is dat alle partijen in de keten de status van een bepaalde vracht in real time kunnen volgen. Op die manier biedt deze mobiele werkwijze ook voordeel voor de eindklant: die krijgt meer zicht op het exacte aflevermoment en heeft niet meer te maken met papieren rompslomp.

Handige app

Het werken via een mobiele app biedt voor de chauffeur het voordeel dat hij op elk moment van de dag kan zien wanneer zijn inzet wordt vereist; via de app kan hij de planning ook buiten kantooruren raadplegen. Bovendien is de navigatie in de app geïntegreerd én kan de chauffeur via de app communiceren: de app kan spraak automatisch omzetten in tekstberichten en vice versa. Daarmee is de verkeersveiligheid gewaarborgd. Ook bestaat de mogelijkheid de MobiCoach-app te koppelen aan een blackbox. Die geeft onder meer informatie over de status van het voertuig en levert input voor rijstijlbeoordeling.

Drie succesvolle projecten

Inmiddels deden allerlei klanten van MobiCoach ervaring op met Mobiscout Mobile. Drie voorbeelden zijn:

  • Berser Transport uit Rotterdam is een binnen Nederland actieve distributeur. Via Mobiscout Mobile is het hele proces van orderafhandeling (via de smartphone) gedigitaliseerd. Digitale vrachtbrieven worden in real time opgeslagen op een centrale server, zodat alle partijen in de keten 24/7 de status van de vracht kunnen volgen. De vrachtbrieven zijn gebaseerd op het TransFollow-platform en kunnen via één interface worden uitgewisseld, ondertekend en gevolgd met Track & Trace. Door het gebruik van TransFollow is ook de correcte juridische afhandeling gegarandeerd.
  • Ook Compass Transport uit Hardenberg is gestart met werken volgens een soortgelijke oplossing. Compass opereert zowel nationaal als internationaal en is inmiddels al meer dan twintig jaar trouwe klant bij MobiCoach. De aanstaande afschaffing van de roamingkosten voor mobiel dataverkeer binnen de EU, maakte het daarom voor Compass opeens erg aantrekkelijk om te investeren in de overgang van vaste boordcomputers naar een mobiele oplossing. De eerste handheld devices werden begin januari uitgerold.
  • Van Happen Containers is actief in een andere tak van sport: afvalinzameling en containertransport. Bij dit Eindhovense bedrijf koppelde MobiCoach zijn mobiele oplossing aan de afvalweging, zodat weeggegevens meteen ook zichtbaar zijn op het mobiele apparaat van de chauffeur. Omdat de chauffeurs van het bedrijf vaak op verschillende voertuigen actief zijn, kunnen zij via een zogeheten NFC-tag (een technologie voor contactloze communicatie) snel worden gekoppeld aan het voertuig waarmee ze gaan rijden.

Complete ontzorging

Klanten die kiezen voor Mobiscout Mobile worden volledig ontzorgd: MobiCoach regelt de hardware, de bijbehorende telecomabonnementen, de hostingomgeving (in de cloud) en desgewenst ook de opleiding/training van chauffeurs, monteurs en key users.

Auteur: Joost Peters

Meer informatie over MOBICOACH B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!