Moeten medewerkers een vakantiedag opnemen of is dit de start van HNW?

  • Arbeidsmarkt

Stel, er ligt een flink aantal centimeters sneeuw, waardoor de wegen lastig begaanbaar zijn. Wat als je personeel hierdoor niet naar het werk kan komen?

Moeten medewerkers een vakantiedag opnemen of is dit de start van HNW?

Geldt dit als vakantie of is dit een uitgelezen kans om te starten met Het Nieuwe Werken?

Extreme weersomstandigheden, zoals de periode met hevige sneeuwval eind vorig jaar, kunnen voor veel overlast zorgen. Wat doe je als werkgever als blijkt dat je personeelsleden niet naar het werk kunnen komen?

Wat zegt de wet?

In de wet is niets vastgelegd op dit gebied. Soms is er in de CAO of in de bedrijfsreglementen opgenomen dat een werknemer in geval van overmacht recht heeft op doorbetaling van loon, maar overmacht is een breed begrip. Er zit als werkgever dus niets anders op dan in overleg met je personeelsleden tot een oplossing te komen als ze afwezig zijn door extreme weersomstandigheden. 

Wat is redelijk?

Het is natuurlijk lastig om objectief vast te stellen of iemand in staat is naar het werk te komen of niet. Bekijk samen met je personeelslid wat redelijk is en wat niet. Als iemand normaalgesproken vijf minuten met de auto naar het werk rijdt, is het niet onredelijk om te eisen dat iemand in het geval van hevige sneeuwval lopend naar het werk komt. Maar als iemand dagelijks een uur met de trein moet reizen om op het werk te komen en de NS geeft een negatief reisadvies, dan is thuisblijven natuurlijk niet zo vreemd.

Start nu met Het Nieuwe Werken

Extreme weersomstandigheden hoeven niet lastig te zijn als jij en je werknemer(s) aan Het Nieuwe Werken doen. Denk daarbij aan cloud computing. Het grote voordeel daarvan is dat alle documenten online staan en je dus vanaf iedere locatie aan het werk kan, zolang er maar toegang tot internet is. Staan er belangrijke meetings voor die dag gepland? Bekijk dan of je ze misschien kan vervangen door een conference call, een Google Hangout of met Skype.

Een paar tips om de sneeuwdagen te overleven:

Laat je personeel een dag thuiswerken of een deel van de werkzaamheden thuis uitvoeren;

Voer een (belangrijke) meeting in de vorm van een conference call of Google Hangout;

In overleg kun je één of meerdere vakantiedagen inhouden bij langere afwezigheid, of besluiten om een deel van het salaris in te houden.

Meer informatie over MKB Brabant:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!