Nederlandse bedrijven beschermen innovatie: recordgroei octrooiaanvragen

  • Financieel & Juridisch

Het aantal octrooiaanvragen bij het Europees Octrooibureau (EOB) bereikte een nieuw hoogtepunt in 2013, met de sterkste groei vanuit Europa. Nederland staat in de top 20 van landenaanvragen.

Nederlandse bedrijven beschermen innovatie: recordgroei octrooiaanvragen
  •     Recordgroei in aanvragen uit Nederland: +17% in 2013 t.o.v. 2012
  •     Nederland 8e op totaallijst met 3% van de octrooiaanvragen
  •     Philips en DSM koplopers met ieder 59% - Philips klimt naar de 3e plaats van de grootste  aanvragers
  •     DSM leidt in Biotechnologie, Philips het sterkst in Medische Technologie
  •     Nederland op de 5e plaats in octrooivragen per miljoen inwoners
  •     EOB President Benoît Battistelli: “Europa is het brandpunt van innovatie.”

Vorig jaar vroegen Nederlandse bedrijven 7.606 octrooien aan bij het EOB. Dit is een stijging van maar liefst 17.2% in vergelijking met 2012, toen 6.489 octrooien werden aangevraagd (2012 t.o.v. 2011: +3.8%). Met een aandeel van 3% (2012: 2.5%) van alle aanvragen stijgt Nederland van de 9e naar de 8e plaats in de totaallijst. Op de Europese rangschikking bezet Nederland de 4e plaats. 

“De Europese vraag naar octrooibescherming groeit voor het vierde achtereenvolgende jaar," aldus Benoît Battistelli, President van het EOB. "Deze groei bewijst dat bedrijven uit de gehele wereld Europa steeds meer zien als het brandpunt van innovatie. De sterke positie van Europese bedrijven in octrooigevoelige technologiesectoren onderstreept de centrale rol van deze sectoren als het gaat om werkgelegenheid en groei in de Europese economie.”

Philips, DSM, NXP: top drie Nederlandse octrooiaanvragen


In termen van groei streeft Nederland met een percentage van 17,2% zelfs China en Zuid-Korea voorbij, en bleef ook andere Europese landen met een sterke groei ruim voor, zoals Denemarken (+8.1%) en Zweden (+7,5%).

De opleving heeft vooral te maken met een sterke groei in octrooiaanvragen door Philips. Na een scherpe daling in 2012 prijkt het Eindhovense bedrijf weer in de top drie aanvragers bij het EOB, met een toename van bijna 700 aanvragen ten opzichte van het voorgaande jaar. 
De drie toonaangevende technologiesectoren bij de Nederlandse octrooiaanvragen die het EOB ontving, waren Medische Technologie (11%), Biotechnologie (8%) en Elektrische machines, apparaten en energie (8%). 

Met 1.839 aanvragen was Philips Nederland’s actiefste octrooiaanvrager en maakte hiermee een sprong op de lijst van aanvragers bij het EOB van een 12e plaats in 2012 naar een 3e plaats in 2013. Op de lijst aanvragers uit Nederland bereikte DSM de tweede plaats met 658 aanvragen (op de lijst EOB-aanvragen een stijging van de 44e naar de 23e plaats), gevolgd door NXP (253), Shell (244), Unilever (178), en Akzo Nobel (154). Deze ranglijst onderstreept de Nederlandse specialisatie op het gebied van levensmiddelentechnologie, goed voor 20% van alle aanvragen die het EOB ontving op dit gebied.

Als het gaat om het aantal octrooiaanvragen in Europa per miljoen inwoners, neemt Nederland de 5e plaats in: achter Zwitserland, Zweden, Finland en Denemarken, maar vóór Duitsland, Japan, de Verenigde Staten en met 129 aanvragen per miljoen ver boven het gemiddelde in de 28 Europese landen.

Aantal aanvragen uit Europa stabiel, sterke groei Azië

In totaal ontving het EOB 266.000 octrooiaanvragen in 2013; dit was 2,8% meer dan in 2012 en het geldt als een absoluut record. De Verenigde Staten en Japan tekenden opnieuw voor het grootste aantal aanvragen bij het EOB, terwijl China (+16.2%) en Zuid-Korea (+14%) de grootste percentuele aandelen in de groei lieten zien. De aanvragen uit Europa bleven over het geheel genomen stabiel.

Het EOB kende vorig jaar 66.700 Europese octrooien toe, een groei van 1,6% ten opzichte van 2012 en het hoogste absolute aantal ooit. In totaal werden 1.886 octrooien toegekend aan Nederlandse bedrijven. Dit was 10% meer dan in het voorgaande jaar (2012: 1.711) en een groei van 18% sinds 2009.

Meer informatie over verwijderd van portal:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!