NEXTgarden: nauwere samenwerking en €5 miljoen aan investeringen

 • Agrofood & Biobased

Het project 'Hotspot NEXTgarden' bundelt tuinbouwkrachten in de regio. Steeds meer partijen sluiten aan om samen blijvend constructief te bouwen aan het ontwikkelingsperspectief en het ondernemersklimaat van de tuinbouwsector.

NEXTgarden: nauwere samenwerking en €5 miljoen aan investeringen

Gemeente Lingewaard en provincie Gelderland beloofden eind juni NEXTgarden samen verder te ontplooien. Door:

 1. Toekomstmogelijkheden te verbeteren (marktpositie, innovatie, duurzaamheid)
 2. Leefbaarheid te vergroten voor bewoners
 3. Ruimtelijke kwaliteit te versterken
 4. Toegankelijker maken van het gebied voor het verkeer

Partners

Met het tekenen van een samenwerkingsovereenkomst hebben de gemeente en provincie uitgesproken in de periode 2017-2020 nog intensiever samen te werken. Verder gaat het om afspraken over het investeren van ruim €5 miljoen in het gebied. De partijen gaan tastbare stappen zetten naar een duurzame en een marktgerichte glastuinbouwsector. NEXTgarden biedt die mogelijkheid in een uitstekend vestigingsklimaat. Partijen die een actieve bijdrage gaan leveren, zijn:

 • Gemeente Lingewaard
 • Gemeente Overbetuwe
 • Provincie Gelderland
 • LTO Noord Glaskracht
 • Greenport Arnhem-Nijmegen
 • Rabobank Oost-Betuwe
 • Plantion BV
 • Stichting STOL

Nieuw ondernemerschap door nieuwe teelten

Theo Peren, wethouder van de gemeente Lingewaard: “Voorbeelden van projecten waar we aan werken zijn experimenten met de teelt in kassen van tropische kruiden en gewassen, zoals kurkuma en gember. Gelderse bedrijven importeren en verwerken veel van die producten, slimme lokale teelt kan hier duurzamer voor zijn. Ook ondersteunen we de teelt van waterlinzen, een plantaardige alternatieve eiwitbron. Dit soort nieuwe teelten geeft kansen voor nieuw ondernemerschap in het gebied.”

Meer informatie

 • Niet alleen overheid en ondernemers werken samen in NEXTgarden. Het vruchtbare fundament komt deels van kennis- en onderwijsinstellingen, zoals Wageningen University & Research (WUR), Radboud Universiteit (RU) en Van Hall Larenstein. Kennis en ondernemerschap blijken ook hier weer een gouden combinatie.
 • NEXTgarden heeft de ambitie om ‘het eerste klimaatneutrale tuinbouwgebied van Nederland te worden’. Cruciale stappen daarbij zijn energiebesparing, opwekking van duurzame energie en het verbinden van het gebied aan bestaande warmtenetten. Echter, met name samenwerking is belangrijk; niet alleen binnen, maar ook buiten het gebied.  

Bron: The Economic Board

Meer informatie over The Economic Board:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!