NHTV lanceert samen met Ministerie portal voor mobiliteitsmanagement

  • Logistiek & Vervoer

Het lectoraat Mobiliteitsmanagement aan NHTV Breda lanceert samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een portal waarin antwoord wordt gegeven op dé 100 vragen rond Mobiliteitsmanagement.

NHTV lanceert samen met Ministerie portal voor mobiliteitsmanagement

Ineke Spapé, lector Mobiliteitsmanagement: ‘Tot nu toe bestond er geen overkoepelend portal voor alle vraagstukken op dit gebied. Wij willen met de portal een doorgeefluik en verzamelpunt zijn met kwaliteitsborging, zodat iedereen deze portal als startpunt kan gebruiken bij het vinden van een antwoord voor vraagstukken op het gebied van mobiliteitsmanagement.’

De portal richt zich op Mobiliteitsprofessionals bij overheid of in het bedrijfsleven die hier terecht kunnen voor het antwoord op al hun vragen. De eerste vraag die beantwoord wordt, is de kern van de hele portal. Wat is mobiliteitsmanagement? “Mobiliteitsmanagement is het organiseren van slim reizen. Aangezien de auto niet alle problemen kan oplossen, wordt de reiziger geprikkeld alternatieven te gebruiken als fiets, lopen, openbaar vervoer, gebruik van P+R, of telewerken." 

Vijf thema’s

De rest van de portal is (op basis van onderzoek door NHTV bij het werkveld en de doelgroep) ingericht rondom 5 thema’s;

  • Effecten
  • Gedrag
  • Mobiliteit
  • Organisatie
  • Toekomst

Vragen én antwoorden, die hierbij voorbij komen zijn. Wat werkt beter: gedrag belonen of bestraffen? Wat is het effect op het milieu van mobiliteitsmanagement? Hoe kun je de elektrische auto het beste inzetten bij bedrijven?

Kennis exporteren fietsbeleid

Het lectoraat Mobiliteitsmanagement focuste de afgelopen jaren ook op het exporteren van de kennis die wij in Nederland hebben op het gebied van fietsbeleid. ‘Wij lopen in Nederland op dit gebied nog echt steeds ver voorop en het is mooi om deze kennis in te zetten in buitenlandse steden’, zegt Ineke Spapé.

Zo droegen studenten onder leiding van Spapé bij aan het opbouwen van een nieuwe fietscultuur in vier Duitse steden, een opdracht voor het Duitse ministerie van Verkeer. Verder exporteerden minorstudenten hun kennis naar de Canadese stad Calgary. Maar onder het mom ‘Practice what you preach’ wordt de kennis ook ingezet op de eigen nieuwe campus waar NHTV de medewerkers wil stimuleren wat minder vaak en minder vanzelfsprekend te kiezen voor de auto. Met een fraaie, groene en prettige campus als tastbaar resultaat.

Toekomst

Na het afronden van dit portal gaat Ineke Spapé zich richten op 'small mobility': de voetganger, met een nieuw lectoraat Lopende Zaken. ‘Er wordt nog te weinig beleid gevoerd rondom de voetganger en er is nauwelijks onderzoek: we weten weinig van de voetganger, terwijl iedereen dat op zijn tijd is. Het is een beetje het ondergeschoven kindje tussen de andere weggebruikers. Dus ik zie hier voor NHTV als kennisinstituut veel kansen en mogelijkheden.’

De nieuwe portal voor mobiliteitsmanagement wordt 30 november gelanceerd tijdens het Meaningful Meetings congres bij NHTV Breda. 

Meer informatie over Breda University of Applied Sciences:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!