Nieuw monitoringssysteem meet effecten van energiebesparende maatregelen

  • Technologie

Als bewoner van een huurwoning wil je vooral comfortabel en betaalbaar wonen. De energierekening vormt vaak de hoogste kostenpost. Daarop is ook de grootste besparing mogelijk. RWS partner in wonen, woningcorporatie in Zeeland, maakt daarom bestaande woningen energiezuiniger door ze bijvoorbeeld extra te isoleren of door zonnepanelen aan te brengen.

Nieuw monitoringssysteem meet effecten van energiebesparende maatregelen

Zo kunnen de woonlasten voor de huurder omlaag. Maar wat voor effect hebben die energiebesparende maatregelen nu precies? En is zo’n renovatie het qua kosten waard geweest? RWS kan dit binnenkort allemaal exact aflezen van hun nieuwe monitoringssysteem.

Welke renovatietechniek werkt het beste?

RWS is altijd op zoek naar betere technieken voor meer energiebesparing. Zo renoveerden zij in 2017 zo’n 24 woningen in Wemeldinge en Biezelinge op vier verschillende manieren. Bij de ene woning werden kozijnen vervangen, dak en vloer geïsoleerd en enkel glas vervangen door dubbel glas. De andere woningen zijn aan de buitenkant voorzien van een extra isolerende ‘schil’ (gevels, vloer en dak), de zogeheten ‘herfst- en winterjassen’. En een aantal woningen werd energieneutraal gemaakt met warmtepomp en zonnepanelen, het zogenaamde Nul op de Meter. Natuurlijk wil je dan graag weten welk concept het beste werkt en het energieverbruik monitoren. Daarom hebben zij Fifthplay, innovator en trendsetter op het gebied van intelligent wonen, in de hand genomen om een monitoringssysteem en bijbehorende software te realiseren voor in de woningen.

Bewoners kunnen energiegedrag zelf zien

“Momenteel worden alle meters ingeregeld. Bewoners hebben ook inzicht in de portal en kunnen daardoor hun energiegedrag zien en eventueel veranderen. We willen dat zij eenvoudig gegevens uit kunnen lezen. Dat zijn we nu volop aan het testen”, vertelt energiecoach Dena Tahitu.

Dashboard monitoringssysteem

Het dashboard voor het monitoringssyteem is nog in ontwikkeling. Het laat nu alle vereisten voor de EPV zien, maar het moet nog leesbaarder gemaakt worden voor beheerders. 

Monitoring voor energieprestatievergoeding nieuwbouw woningen

Ook in nieuwbouwwoningen komen de meters te hangen. Vanaf 1 juli 2020 moeten nieuwbouwwoningen bijna energieneutraal zijn volgens de BENG-eisen. Tahitu: “Als verhuurder kunnen we een energieprestatievergoeding (EPV) aanvragen voor Nul op de Meter woningen (NOM). Hiermee krijgen we een deel van de investeringen terug via de huurder die de EPV betaalt. Daar tegenover zijn we verplicht de huurder elk jaar door te geven hoeveel energie de woning opwekt. Dus monitoren is noodzaak.”

Woningcorporaties bundelen expertise

RWS verhuurt ruim 6.600 woningen. In Zeeland zijn zij één van de grotere woningcorporaties en daarmee een belangrijke speler in de markt. Vanaf 1 januari 2020 fuseren zij met R&B Wonen en gaan zij verder onder de naam Beveland Wonen. Na de fusie heeft Beveland Wonen straks ongeveer 11.000 woningen, verdeeld over de vijf gemeenten in Zuid- en Noord-Beveland. “Wij geloven in samenwerking en krachten bundelen. Daarom werken we ook nauw samen met andere corporaties in de regio. Alleen dan kunnen we innovatief blijven en huurders voorzien van een duurzame en betaalbare woning”, aldus Tahitu.

Auteur: Olga Heeren

Meer informatie over BEVELAND WONEN:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!