home » projecten » Bouw »

Nieuwbouw Benier: transparant en logisch opgezet paradepaardje

  • Bouw

In opdracht van bakkerijmachinebouwer Benier ontwierp en bouwde het Bredase bouwbedrijf Heembouw een volledig nieuwe productiefaciliteit. Het resultaat: een transparant, logisch ingericht en fraai gebouw waar de medewerkers trots op kunnen zijn.

Nieuwbouw Benier: transparant en logisch opgezet paradepaardje

Over de gehele wereld maken bakkerijen gebruik van de omvangrijke verwerkingslijnen van de Kaak Groep uit Terborg. Benier, de oudste dochteronderneming van de Kaak Groep, ontwerpt en bouwt al ruim 100 jaar systemen voor de productie en verwerking van allerlei soorten deeg.

Benier, zelf gevestigd in ’s-Hertogenbosch, wilde graag een nieuwe productielocatie laten bouwen in Nieuwkuijk. Uiteindelijk kwam het bedrijf hiervoor uit bij Heembouw, dat gespecialiseerd is in het turnkey opleveren van grote bouwprojecten.

Logische routing

Bij elk bouwproject neemt Heembouw de bedrijfsprocessen van de klant als uitgangspunt. In dit specifieke geval was een belangrijke eis van Benier dat het gebouw een logische routing zou kennen en dat mensen en goederen zich op een soepele manier door het gebouw zouden kunnen bewegen. Dankzij een uitgebreid driedimensionaal BIM-model konden de ontwerpers van Heembouw al in een vroeg stadium eenvoudig met de klant door toekomstige gebouw ‘heen lopen’. Op die manier ontstond goed zicht op de verschillende stromen binnen het gebouw en kon het ontwerp op een heel concreet detailniveau worden aangescherpt. Wat is de beste plek voor een vrachtwagen om spullen te lossen? Hoe komen eenmaal geloste goederen het snelst op de plek waar ze thuishoren? Als deze kolom hier staat, kan een heftruck met een bepaalde draaicirkel dan de draai goed maken? Al dit soort vragen konden dankzij het uitgekiende 3D-model snel en efficiënt worden beantwoord en meegenomen in het definitieve ontwerp.

Transparant ontwerp

Transparantie en openheid waren andere belangrijke eisen bij het ontwerp van het gebouw. Uiteindelijk leidde dat tot een gebouw dat een duidelijke centrale plek kent in de vorm van een atrium. Het gebouw is zó opgezet, dat vanuit zowel het atrium als de afzonderlijke bedrijfsonderdelen alle andere afdelingen goed te zien zijn. Om het atrium heen zijn de drie belangrijkste activiteiten van Benier op deze locatie gecentreerd: de productie/machinebouw zelf, de engineering-activiteiten op het kantoor, en het KGTC. Dit laatstgenoemde technology center is een proefbakkerij waar klanten, samen met de specialisten van Benier, nieuwe fabriekslijnen kunnen ontwerpen en de mogelijkheden ervan kunnen ervaren. Alle onderdelen van de Kaak Groep maken van dit Technology Center gebruik.

Paradepaardje

Een derde belangrijke eis vanuit de opdrachtgever: ontwerp een gebouw dat een paradepaardje is voor de Kaak Groep en waarop medewerkers oprecht trots kunnen zijn. Extra veel aandacht is daarom besteed aan een frisse, hoogwaardige uitstraling van het gebouw. Aan de buitenkant van het gebouw is veel hout gebruikt, dat qua kleurschakeringen herinnert aan brood en dat veel warmte uitstraalt. De lange banieren doen denken aan de transportbanden die worden gebruikt binnen de door Benier gemaakte verwerkingslijnen.

Volgens planning

Het uiteindelijke resultaat: een hoogwaardige, eigentijdse nieuwe productiehal, inclusief een laadkuil voor twee loadingdocks, met een totale oppervlakte van ongeveer 15.500 vierkante meter. Het gebouw werd, na een bouwperiode van zeven maanden, eind mei 2017 precies volgens planning opgeleverd.

Auteur: Joost Peters

Meer informatie over Heembouw Bedrijfsruimten Zuid :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!