home » projecten » Bouw »

Nieuwbouw Kemie is ‘covering the future’

  • Bouw

In Helmond is net voor de zomer de nieuwbouw opgeleverd van Kemie, producent van keukenbladen en toebehoren van keramiek, kwartscomposiet en natuursteen. Heembouw was verantwoordelijk voor het totale ontwerp en de uitvoering.

Nieuwbouw Kemie is ‘covering the future’

De nieuwbouw, met circa 8.200 m² productiehal en 1.400 m² kantoorruimte vervangt de drie productielocaties in Asten die Kemie voordien in gebruik had, en voorziet in meer comfort voor de medewerkers, efficiëntere werkprocessen én de mogelijkheid voor verdere groei in de toekomst.

Mond-tot-mondreclame

De plannen voor de nieuwbouw ontstonden eind 2015, toen Kemie de voormalige Vion-locatie in Helmond aankocht en op zoek ging naar een bouwkundig aannemer om het gebouw te realiseren. “Mond-tot-mondreclame bracht ons bij Heembouw, met wie we verschillende referentieprojecten hebben bezocht”, vertelt Geert-Jan Engbers, directeur van Kemie. “Van meet af aan hadden we een goede klik en ook de lean aanpak van Heembouw sprak ons aan. Daarbij gaf Heembouw ons de zekerheid dat de nieuwbouw op 30 juni 2017 sleutelklaar zou worden opgeleverd. Een belangrijke doelstelling voor een ongoing concern. Zeker omdat we de huur van onze panden in Asten al hadden opgezegd.”

Heembouw Kemie start bouw

Slechts een half jaar bouwtijd

Begin 2016 volgde de keuze voor Habeon Architecten, het architectenbureau van Heembouw, voor het ontwerp, waarna een intensief voorbereidingstraject startte. Conform de wensen en het beschikbare budget maakte Habeon Architecten het schetsontwerp, voorlopig ontwerp en definitief ontwerp in BIM. BIM is een werkmethodiek waarbij in een 3D Bouw Informatie Model (BIM) integraal wordt samengewerkt door diverse disciplines in de bouwsector. Een gebouw wordt op deze manier eerst virtueel gebouwd. Hierdoor kon Kemie zich een goed beeld vormen van de nieuwbouw en wijzigingen en clashes tijdens de uitvoering tot een minimum werden beperkt. In combinatie met de lean aanpak, waarbij ketenpartners en leveranciers al in een vroeg stadium bij de planning en wijze van uitvoering werden betrokken, kon de bouw in slechts een half jaar worden gerealiseerd.

Uniek samenspel van functie en vorm

“In de nieuwbouw volgen functie en vorm elkaar op unieke wijze op”, vertelt Job Kuijpers, Commercieel Manager bij Heembouw. “Conform de wensen en eisen van Kemie hebben we één gebouw gecreëerd, waarin alle disciplines van het bedrijf samenkomen. Eén centrale ingang, grote, open kantoorruimtes, een groot bedrijfsrestaurant, diverse ontmoetingsplekken, frequent gebruik van glas en optimale zichtlijnen bevorderen het contact tussen afdelingen en medewerkers. Maximale daglichttoetreding, een uitgekiend binnenklimaat en akoestische oplossingen zorgen voor een optimaal werkklimaat. Door slimme integratie van Kemie-producten is bovendien een stijlvol ‘visitekaartje’ voor het bedrijf gecreëerd.”

Kemie gevel

Bijzondere gevel

Dat begint al bij de kantoorgevel, die is verrijkt met 6 mm dikke keramische platen, uitgevoerd met verstek randafwerkingen van 45 graden en in een Kemie-exclusieve kleur. “De architect heeft een gevel ontworpen die oogt als een stenen blok, waaruit een glazen pui is gehouwen”, vertelt Geert-Jan Engbers. “De verschillende panelen refereren naar de gestapelde blokken, waarmee ons bedrijf ooit is gestart en waarmee verleden, heden en toekomst van ons bedrijf een gezicht krijgen. Het water rond de gevel zorgt niet alleen voor een bijzondere reflectie, maar refereert ook naar onze productieprocessen, waar water een belangrijk onderdeel van uitmaakt.”

In het gebouw springen de keramische vloertegels van 150 bij 150 cm, de keramische welkomstbalie en de grote, stalen trap met keramische treden direct in het oog. “De trap leidt bezoekers onder andere naar de loft op de eerste verdieping, die bezoekers-, personeels- en productieruimtes verbindt en het hart van het gebouw vormt”, vertelt Geert-Jan Engbers. “Vanuit de loft hebben bezoekers en medewerkers optimaal zicht op de keukenbladenproductie; de perfecte achtergrond voor een verkoopgesprek, werkoverleg, vergadering of om even te ontspannen.”

Vooruitstrevend en innovatief

Kemie (Kempische Marmer Import en Export) is in 1968 opgericht als bewerker en leverancier van marmer en graniet voor diverse doeleinden. Een focus die later verschoof richting keukenbladen voor de retail. “Onze ambitie was om uit te groeien tot een nationale speler in granieten keukenbladen”, vertelt Geert-Jan Engbers. “Onder andere door de ontwikkeling van vooruitstrevende en innovatieve producten en technieken.” Als voorbeeld noemt hij de verstek randafwerking, die in 2001 werd geïntroduceerd. “In 1995 kwamen wij als één van de eersten met het materiaal kwartscomposiet (Cosmostone) op de markt en al in 2005 zagen we de mogelijkheden van keramische werkbladen, waarop we onze productiecapaciteit en -methodes hebben aangepast.”

Dit klinkt eenvoudig, maar was het allerminst, vertelt hij. “Keramiek nam steeds meer de overhand, wat gevolgen had voor onze productie. Tussen de locaties reden de vrachtwagens af en aan, om alle producten op het juiste moment op de juiste plek te krijgen. Erg inefficiënt, tijdrovend en duur, en bovendien geen oplossing voor de lange termijn. De nieuwbouw brengt hier verandering in.”

Kemie

Efficiënt en duurzaam

De nieuwbouw biedt maximale ruimte voor huidige en toekomstige productieprocessen, waarin keramiek steeds belangrijker wordt,vertelt Geert-Jan Engbers. “En waarin onze markt verschuift van sec keukenbladen naar het coveren van meubels in alle denkbare woon- en werkvertrekken. Waarbij we grote, dunne platen exact op maat van de klant transformeren. Naast de esthetische en praktische voordelen (voegloos, onderhoudsarm, hygiënisch én mooi) is de ontwikkeling ook productietechnisch interessant. Immers, door het just-in-time en op maat produceren en leveren van producten kunnen we plaatmaterialen efficiënter gebruiken, afvalstromen beheersen en een hoge kwaliteit garanderen.”

Stap richting de toekomst

“De nieuwbouw is een belangrijke stap voor de toekomst van ons bedrijf, waarin we de markt nog beter en breder van dienst willen zijn”, besluit Geert-Jan Engbers. “Heembouw heeft hieraan een belangrijke bijdrage geleverd, waarbij we zeer prettig hebben samengewerkt. Niet voor niets heb ik deze aannemer al bij verschillende relaties aanbevolen.”

Auteur: Lieke van Zuilekom

Meer informatie over Heembouw Bedrijfsruimten Zuid :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!