home » projecten » Bouw »

Nieuwe Driemanspolder uitdagende klus voor Dijkencombi

  • Bouw

Aannemerscombinatie F.P.H. Ploegmakers BV ( Vinkel), Vissers Ploegmakers en Van de Wetering cultuurtechniek (Dijkencombi) is onlangs gestart met een megaproject bij de Nieuwe Driemanspolder te Zoetermeer in Zuid-Holland.

Nieuwe Driemanspolder uitdagende klus voor Dijkencombi

'Wij gaan daar een waterbergingsgebied aanleggen wat tevens dienst gaat doen als natuur- en recreatiegebied. Wij verzorgen niet alleen de uitvoering van de werkzaamheden , maar ook het volledige ontwerp  van de kades, eilanden, bruggen, fiets- en wandelpaden en andere wegen die in het gebied worden aangelegd’, vertelt technisch manager Nanne Huisman van Dijkencombi (F.P.H. Ploegmakers BV, Vissers Ploegmakers BV en Van de Wetering Cultuurtechniek BV).

Nieuwe Driemanspolder

De Nieuwe Driemanspolder is nu nog een agrarisch gebied tussen Zoetermeer, Den Haag Leidschenveen en Leidschendam-Voorburg. In 2020 moet hier een waterbergingsgebied met natuur- en recreatiegebied,  water, wandel-, fiets-, ruiter- en menpaden zijn verrezen. Dit nieuwe gebied is  belangrijk voor de veiligheid van Zuid-Holland. Bij extreme regenval kan overtollig regenwater tijdelijk worden opgevangen in de Nieuwe Driemanspolder, om de veiligheid van de omliggende regio te garanderen. In het nieuwe waterbergingsgebied kan zo’n 2 miljoen kubieke meter water worden opgeslagen. De combinatie van waterberging, natuur en recreatie is een voorbeeld van meervoudig ruimtegebruik. De provincie Zuid-Holland, het hoogheemraadschap van Rijnland en de gemeenten Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer zijn opdrachtgevers van dit megaproject.

Modern machinepark

Bij F.P.H. Ploegmakers houden ze wel van een uitdaging. Het bedrijf, waar zo’n 35 mensen werkzaam zijn, heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een specialist op het gebied van grond-, weg- en waterbouw, groenvoorziening en cultuurtechnische werken. Daarvoor hebben ze de beschikking over een modern machinepark met onder meer transportmiddelen, graafmachines, bulldozers en wielladers. Als gewerkt moet worden volgens een strakke planning, ingewikkelde wetgeving, met bijzondere materialen of belangrijke omgevingsfactoren zijn de medewerkers van F.P.H. Ploegmakers op hun best.

2 Miljoen kubieke meter grond verzetten

Na een periode van voorbereidingen is onlangs gestart met de werkzaamheden voor de herontwikkeling van de Nieuwe Driemanspolder (www.n3mp.nl). F.P.H. Ploegmakers werkt in dit project samen met Vissers Ploegmakers en Van de Wetering Cultuurtechniek. Nanne Huisman: ‘Met deze partijen hebben eerder ook al gezamenlijk gewerkt aan projecten zoals de dijkverbetering Eemdijk, Inrichting Stadswaard Nijmegen, Fluvia Tiel en zijn we aan het opstarten met het project Prio 1. In totaal moet er bij de Nieuwe Driemanspolder zo’n 2 miljoen kubieke meter grond worden verzet. We weten dus wat ons te wachten staat.’

Onderhoudscontract

Naast de grondwerkzaamheden worden in het nieuwe gebied ook zo’n dertig fiets- en voetgangersbruggen, vijf kunstwerken, twee stuwdammen aangelegd. Verder komt er een aquaduct in waarbij water over water wordt geleid. ‘Wij zijn er trots op dat wij niet alleen het grondwerk mogen uitvoeren, maar ook de andere kunstwerken mogen uitwerken’, vertelt  Huisman. ‘We gaan aan de slag met 20 machines en bijbehorende personeelsleden en dat worden er gedurende de tijd meer en meer. Wanneer het project vol op stoom is werken er  waarschijnlijk tussen de 50 en 100  mensen.’ Het project Nieuwe Driemanspolder moet vóór 31 december 2019 zijn opgeleverd.

Auteur: Gerben van den Broek

Meer informatie over PLOEGMAKERS B.V., F.P.H. :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!