Nieuwe hydraulische cilinder haalt 40% meer kracht uit dezelfde energie

  • Industrie

In september lanceerde WDH Hydraulics haar nieuwste innovatie: de HFX cilinder. De bijzondere cilinder levert een energiebesparing op van maar liefst 25% of alternatief 40% meer kracht bij een gelijke inbouw vorm.

Nieuwe hydraulische cilinder haalt 40% meer kracht uit dezelfde energie

De bijzondere cilinder levert een energiebesparing op van maar liefst 25% of alternatief 40% meer kracht bij een gelijke inbouw vorm. Een revolutionaire ontwikkeling waar Hendrik-Jan Molenaar, directeur van WDH Hydraulics, erg trots op is.

Hydraulische cilinders van 3 tot 14 meter

Molenaar vergelijkt het met een fietspomp. “Je moet druk geven om er lucht uit te krijgen. Bij een hydraulische cilinder wordt olie in de cilinder gepompt waardoor de zuigerstang gaat bewegen en grote kracht over kan brengen. Net als bij een achterklep van een auto. De inhoud en de druk van de cilinder bepalen de kracht.” De hydraulisch cilinders van WDH Hydraulics worden vooral gebruikt op plaatsen waar zware materialen worden verplaatst of opgetild. Bruggen en sluizen gaan open via cilinders, kraansystemen werken via cilinders én de poten van een baggerschip lopen over de zeebodem doordat cilinders de poten optrekken, verplaatsen en weer uitschuiven.

25% energie besparing of 40% meer kracht uit dezelfde bouwgrootte

Maar hoe creëer je meer kracht uit een cilinder in een kleinere ruimte? Dit was de vraag die WDH Hydraulics kreeg van een klant. Dat kan alleen als je het concept van een cilinder verandert en dat heeft WDH Hydraulics gedaan. Ruim drie jaar geleden maakten zij een eerste ontwerp. Na de productie en uitgebreide testfase ontwikkelden ze de revolutionaire HFX Cilinder. Vooral de repeterende verticale beweging levert energiebesparing op. Overtollige kracht wordt bij iedere beweging opgeslagen en later weer gebruikt. Met dezelfde energie levert de cilinder 25% meer kracht en als dezelfde kracht wordt gebruikt, zorgt de cilinder voor een energiebesparing van 25%. Bijkomend voordeel is dat deze cilinder een ingebouwde reserve capaciteit kan hebben, afhankelijk van de configuratie. Als 1 deel kapot gaat, houdt je nog 60% capaciteit van de normale cilinder over. De vitale functies blijven hierdoor overeind en je kunt op gedeeltelijke kracht verder. Terwijl bij een defecte reguliere cilinder je hele proces plat ligt. Dit kan een eenvoudiger mechanische constructie tot gevolg hebben van de aangedreven constructie.

Lagere CO2 uitstoot én kosten

De energiekosten op een hydraulisch systeem van een baggerschip kunnen oplopen tot 40% van het totale energieverbruik van het schip. Met deze innovatieve cilinder kun je dus 10% besparen op het gehele verbruik. Het is minder belastend voor het milieu, want je verstookt minder brandstof, dus ook de CO2-uitstoot is veel lager.

Hydraulische cilinders op maat

Het bedrijf uit Eersel staat bekend om haar klant specifieke oplossingen. Zij maken alle formaten hydraulische cilinders op maat. Van grote cilinders die gebruikt worden in de offshore- en baggerindustrie t/m kleine cilinders voor megajachten. Bent u benieuwd of zij ook voor u een cilinder op maat kunnen maken, dan komt één van de experts graag een kopje koffie bij u drinken om de technische mogelijkheden met u te bekijken. Bel 0497 38 58 77 of stuur een e-mail naar info@wdh.nl om een afspraak te maken.

Auteur: Olga Heeren

Meer informatie over WDH CYLINDERS B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!