Nieuwe machine voor groot spuitgietwerk bij Gebrema

  • Industrie

Kunststofspecialist Gebrema heeft sinds kort een nieuwe machine voor spuitgietwerk tot 1 kilo. Dat betekent ook een snellere levertijd voor alle producten tot 1,5 kilo.

Nieuwe machine voor groot spuitgietwerk bij Gebrema

Directeur Hans Bakker is zeer tevreden met zijn nieuwe spuitgietmachine. “Hij doet het uitstekend”, vertelt Bakker. Het apparaat vult het gat tussen de twee grootste machines die spuitgietspecialist Gebrema tot nog toe had: de 270-tons machine en die van 600 ton. Hoe hoger het tonnage, des te groter de producten die je erop kunt maken.

Traditionele en technische kunststoffen

Gebrema levert kunststof onderdelen en behuizingen voor allerlei producten en branches: van plastic potjes en elektronicabehuizingen tot onderdelen voor warmtewisselaars en ventilatiesystemen. Het bedrijf werkt niet alleen met traditionele plastics, maar ook met technische kunststoffen. Klanten kunnen van engineering en productdesign tot spuitgieten, assemblage en voorraadbeheer bij Gebrema in Nuenen terecht.

Daar staan, de nieuwe aanwinst meegeteld, 21 spuitgietmachines. De nieuwe 460-tons machine is op één na de grootste. Het apparaat van de Duitse firma Arburg is geschikt voor spuitgietwerk van 750 gram tot 1 kilo, met een afmeting van 50 cm bij 50 cm. “Hoe groter het product dat we spuitgieten, des te groter moet de druk zijn die de matrijzen bij elkaar houdt. Dat zie je terug in het tonnage”, legt Bakker uit.

Capaciteit uitgebreid

Het apparaat is geschikt voor bijvoorbeeld de productie van emmers en frontjes van warmtewisselaars. Voorheen moest al het grotere spuitgietwerk plaatsvinden op de grootste machine, geschikt voor producten tot 1,5 kilo – denk aan spatkappen van aanhangers en luchtverdeeldozen. Nu de nieuwe machine het iets lichtere werk overneemt, is voor Gebrema ook de capaciteit in die zwaarste categorie uitgebreid.

Drie weken levertijd

Dat betekent een snellere levertijd voor klanten, vertelt Bakker. “Die is nu voor al onze producten drie weken. Als een klant iets sneller nodig heeft, is dat meestal ook mogelijk.”

Gebrema kan de machines dag en nacht door laten draaien, waardoor het sneller en goedkoper kan produceren. Volgens Bakker haalt de nieuwe machine een productie van 500 tot 1000 per dag. De grootste kan er 400 tot 800 per dag aan. “Hoe groter het product, des te langer moet het afkoelen in de matrijzen”, verklaart Bakker.

De nieuwe machine levert klanten van Gebrema ook een prijsvoordeel op: een kleinere machine produceert goedkoper. De 460-tons machine kan dus voordeliger aan het werk gezet worden dan die van 600 ton.

Expert voor specialistische klussen

Gebrema heeft bij klanten een goede reputatie, zowel op het gebied van het simpele spuitgietwerk als voor meer specialistische klussen. “Wij kunnen grotere productie aan, maar doen ook kleine runs, van 1000 tot 10.000 producten,” vertelt Bakker. “Als het nodig is, ontzorgen wij klanten in het hele proces, van het ontwerp en het maken van de matrijzen tot het eindproduct.”

Bakker vervolgt, lachend: “Ik hoor van klanten dat wij hele goede dingen doen, en dat we onszelf best wat meer op de borst mogen kloppen.”

Auteur: Marten van de Wier

Meer informatie over GEBREMA B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!