Nieuwe volièresysteem van Vencomatic voor 53.000 leghennen

  • Agrofood & Biobased

Samen met Inge heeft Gerjan Pol een pluimveebedrijf met 53.000 leghennen. De ouders van Gerjan ontwikkelde eind jaren negentig samen met Vencomatic het Red-L-systeem. Het eerste Red-L systeem gaat er nu uit en er wordt een nieuwe Red-L teruggezet.

Nieuwe volièresysteem van Vencomatic voor 53.000 leghennen

In het vernieuwde Red-L systeem is het basisconcept gebleven: een ‘boom met takken’, weinig poten op de grond, helemaal beloopbaar voor goed overzicht op alle verdiepingen, diervriendelijk en werkplezier.

Gelukkige kippen

De naam Red-L draagt de essentie uit van dit volièresysteem: Rusten, eten, drinken en Leggen. Gerjan Pol: “Ja dat was het uitgangspunt en dat geldt nog steeds, ook voor het nieuwe Red-L systeem. Mijn vader zag bij de ontwikkeling van het systeem dat het om een soort boom gaat waar alle vogels graag in zitten. Wat daarbij komt is dat een kip graag boven slaapt. Ik weet bijna zeker dat de kippen gelukkig zijn in dit systeem. Natuurlijk is dat is niet keihard meetbaar maar ze kunnen zich bijvoorbeeld terugtrekken wanneer ze geplaagd worden als ze lager in de pikorde zitten.”

Mooie verdeling

Gerjan heeft in februari een koppel opgezet met hele snavels en dat leverde geen problemen met pikkerij op; ook hierin ziet hij een bewijs dat de kippen zich in Red-L prettig voelen: “Als een kip zich goed voelt, heeft ze ook geen neiging om zichzelf of andere kippen te pikken.”

Naast diervriendelijkheid heeft het systeem zich ook op andere vlakken ruimschoots bewezen. Gerjan: “Weinig grondeieren; dat valt echt op. En de mooie verdeling van de dieren over de verschillende niveaus; zo’n 60 procent zit boven en 40 procent onder; dat werkt erg fijn. Je plaatst ze beneden en dan gaan ze zelf naar boven.”

Kant en klare module

Een perfect systeem dus. Waarom gaat bij Gerjan Pol dan toch het eerste Red-L systeem eruit en wordt er nu een nieuwe teruggezet? Gerjan: “Die eerste versie heeft nu achttien jaar gedraaid en is zeker nog niet versleten. Maar de investering voor een nieuwe Red-L komt nu goed uit. En in het nieuwe systeem zitten ook wel een paar verbeteringen. Zo is de aandrijving van de mestbanden verbeterd. De eerste aandrijving was min of meer geïmproviseerd met aan het systeem geplaatste motoren. Bij het nieuwe Red-L systeem is de aandrijving een kant-en-klare module die eenvoudig aan het systeem gekoppeld wordt.”

Vriendelijk licht

Daarnaast is de mestbeluchting nu beter geïntegreerd in het systeem. “De ventilatiekokers zitten direct naast de mestband. Bij het beluchtingssysteem zit nu een warmtewisselaar zodat niet alleen in de zomer maar ook in de winter met buitenlucht wordt geventileerd.”

Het nieuwe systeem is uitgerust met ledverlichting. “Geen geknipper meer zoals bij tl-licht, maar het stabiele rustgevende licht van een ledbuis. Ik denk dat de kippen dat ook fijner vinden.” De ledverlichting is dimbaar en te krijgen in verschillende kleuren. Gerjan koos voor geel met een kleurtemperatuur van 2700 kelvin. “Alles rond de 3000 kelvin is een goede kleur. Wij kiezen zo geel mogelijk want vriendelijk licht maakt de kippen rustig.”

Draadroosters

Met het oog op de bloedluisproblematiek is het nieuwe Red-L systeem nu uitgerust met draadroosters. Gerjan: “Vencomatic voorzag het Red-L-systeem van kunststof roosters en die waren prima. Alleen kunnen de bloedluizen zich goed verstoppen onder deze roosters. Daarom heeft het nieuwe Red-L systeem draadroosters. Dit rooster heeft een heel open structuur en biedt geen ruimte aan de bloedluis.”

Werkgemak

Is er dan helemaal niets ten nadele van het systeem te zeggen? Gerjan: “Het is een duur systeem maar je kunt er wel heel lang mee vooruit: zeker twintig jaar. Andere systemen gaan niet zo lang mee. Verder is Red-L beter voor het milieu en voor de dieren. Maar het belangrijkste vind ik het werkplezier en het werkgemak dat je ervoor terugkrijgt; je hoeft echt nergens meer onderdoor te kruipen.”

Auteur: Paul Jacobs – Pluimveeweb

Meer informatie over VENCOMATIC GROUP:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!