North Sea Port blij met steun Belgische overheid voor spoorlijn Gent-Terneuzen

  • Logistiek & Vervoer

Het Belgische Federaal Parlement heeft afgelopen donderdag ingestemd met het realiseren van een grensoverschrijdend spoornetwerk voor goederen en personen in de Kanaalzone Gent- Terneuzen..

 North Sea Port blij met steun Belgische overheid voor spoorlijn Gent-Terneuzen

Eerder had de Nederlandse Tweede Kamer al unaniem ingestemd met de plannen. 

Unaniem akkoord spoornetwerk

North Sea Port, de Stad Gent, de gemeente Terneuzen en de provincies Oost-Vlaanderen en Zeeland zijn verheugd dat hiermee de parlementen van België en Nederland zich unaniem hebben uitgesproken om tot een gemeenschappelijke visie te komen over het grensoverschrijdende spoornetwerk voor goederen en personen in de Kanaalzone tussen Gent en Terneuzen.

Verlenging spoorlijn

 De vijf partners hebben samen in het project Rail Ghent Terneuzen onderzocht wat er precies nodig is om het spoor in het grensoverschrijdende havengebied tussen Gent en Terneuzen te verbeteren en de maatschappelijke en economische kansen te realiseren. Onder meer de verlenging van de spoorlijn L204 tussen Gent en Zelzate richting de Axelse Vlakte in Nederland, staat op het programma.

Verdere ontwikkeling van havengebied North Sea Port

De steun van beide parlementen is een belangrijke stap om het spoor in het grensoverschrijdende havengebied verder te ontwikkelen zowel voor goederenvervoer als voor personenvervoer. Beide landen werken zo mee verder aan de ontwikkeling van North Sea Port waar 525 bedrijven actief zijn en waardoor liefst 100.000 mensen een job hebben. North Sea Port is momenteel de nummer drie van de Europese havens inzake toegevoegde waarde (14,5 miljard euro). Personenvervoer kent een belang voor 700.000 inwoners binnen de grensoverschrijdende Kanaalzone dat momenteel beperkt ontsloten is met openbaar vervoer.

Inzetten op duurzame verbindingen met het achterland

De verlenging van lijn 204 tot in Terneuzen zorgt voor een noodzakelijke verbetering van het goederen - en personenvervoer per spoor. De Axelse Vlakte – het grote bedrijventerrein in Nederland nabij de grens dat in ontwikkeling is – kan rechtstreeks op het spoor worden aangesloten. De spoorlijn sluit aan op de Schelde-Seineverbinding van Terneuzen, Gent tot Parijs. De verdere ontwikkeling van deze noord-zuidverbinding over het water én de uitbouw van het spoorwegnet laten North Sea Port toe nog meer in te zetten op duurzame verbindingen met het achterland.

Meer informatie over North Sea Port:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!