ODAR: draadloos systeem voorspelt verstoringen aan het spoor

  • Technologie

Als specialist op het gebied van besturingssystemen werkte SPS Small Processor Systems uit Nederweert mee aan ODAR: een systeem waarmee spoorbeheerders storingen kunnen voorspellen en proactief kunnen ingrijpen.

ODAR: draadloos systeem voorspelt verstoringen aan het spoor

Nieuwe draadloze technologieën bieden steeds meer mogelijkheden voor monitoring op afstand en – in het verlengde daarvan – voor voorspellend onderhoud. SPS is een specialist als het gaat om het ontwikkelen en produceren van professionele industriële besturingssystemen. Het bedrijf is onder meer actief in de machinebouw, de automotive/food/agrarische/chemische industrie, luchtbehandeling, gezondheidszorg en duurzame energie. 

Internet of Things

Een van de technologieën waarop SPS zich in toenemende mate richt, is het Internet of Things (IoT). Door de komst van het internet wordt het steeds makkelijker om te communiceren met apparaten en machines. Dit kan door middel van een vaste ethernetverbinding, maar ook draadloos via GPRS, Wi-Fi, Bluetooth of andere RF-technologieën. Als specialist op het gebied van besturingssystemen integreert SPS een van de bovenstaande draadloze technologieën in het besturingssysteem en koppelt deze aan een backoffice. Dit kan de eigen backoffice zijn, maar ook een speciaal voor de klant gemaakte backoffice. Vanuit de backoffice heeft de klant vervolgens vele opties, zoals het uitvoeren van software-updates, het bedienen op afstand, en het monitoren en loggen van gegevens.

Voorspellend onderhoud

Een fraai voorbeeld op dit vlak is ODAR. Dit onlangs door Black Box Engineering op de markt gebrachte en mede door SPS ontwikkelde systeem, biedt spoorbeheerders realtime inzicht in de onderhoudsbehoefte en prestaties van overgangen en wissels. Via een draadloze GSM-verbinding worden voortdurend data verstuurd naar de backoffice. Blijkt uit de gegevens dat een bepaalde overgang of wissel (van oudsher storingsgevoelige punten in een spoorverbinding) aan het verslijten is? Dan kan de spoorbeheerder proactief een monteur sturen die onderhoud pleegt aan het betreffende onderdeel. Op die manier worden storingen waar mogelijk voorkomen. Zo leidt deze vorm van predicatieve maintenance tot minder uitval van treinen en tot aanzienlijke kostenbesparingen.

Effectieve inzet

Treden er onverhoopt toch storingen op? Dan hebben monteurs de beschikking over ODAR Mobile: een handzame en gebruiksvriendelijke terminal die kan worden gekoppeld aan een laptop. In combinatie met de laptop heeft de monteur inzicht in historische waardes en kan hij storingen gericht lokaliseren en een diagnose stellen. Dit zorgt voor een effectieve inzet van onderhoudspersoneel en levert flinke tijd- en kostenbesparingen op.

Auteur: Joost Peters

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!