Ondernemer AluTotaal biedt werk aan vluchtelingen

  • Arbeidsmarkt

In 2015 las Jan de Rooi in de Edese Post het verhaal van schilderbedrijf Achterberg die een vluchteling uit Syrië in dienst had. Dat stuk inspireerde de aluminiumondernemer uit Ede.

Ondernemer AluTotaal biedt werk aan vluchtelingen

Foto: Teamfoto van AluTotaal

‘Ik had op dat moment personeel nodig. Kozijnen maken leer je het beste in de praktijk, dat geldt voor iedereen. Er is niet echt een specifieke opleiding om dit vak te leren dus dat moet echt hier intern gebeuren. Daarnaast wil ik graag mensen verder helpen. In mijn ogen zijn vluchtelingen niet geholpen door ze een appartement en een beetje geld te geven.

Ook deze mensen zijn veel meer geholpen met een baan. Via Achterberg kwam ik bij de gemeente terecht. Er ging wat tijd overheen maar uiteindelijk werd ik gekoppeld aan Grytsje Veltman, Coördinator Statushouders en Bart Hesterman, accountmanager WerkgeversServicepunt regio FoodValley. Allah startte als stagiair en een jaar later kwam Omar ook ons team versterken. 

Opnemen in het team

‘Niet alle collega’s sprongen een gat in de lucht met de komst van beide heren’, vertelt de Rooi. ‘Zelf heb ik 3 kinderen waarvan 1 geadopteerd uit Ethiopië. Het gaat heel goed met al mijn kinderen dus de komst van Allah en Omar in mijn bedrijf is voor mij een hele logische. Men denkt snel dat het heel veel tijd kost maar dat bleek in de praktijk erg mee te vallen. De taal maakt het soms lastig maar daar komen we altijd wel uit. Ze zijn beide heel leergierig en volgens mij heeft Omar een talenknobbel. Hij heeft de taal in korte tijd eigen gemaakt. Omar helpt Allah met de taal en andersom leert Omar van Allah het vak. Hierbij spreken ze in het Nederlands tegen elkaar en niet in het Arabisch. Allah is een harde werker en heeft zich de handelingen van het draaikiepbeslag ook eigen gemaakt. Belangrijk is het om deze jongens gewoon in het team op te nemen’.

Cultuur

‘Het op tijd komen en er elke werkdag zijn is geen vanzelfsprekendheid in de landen waar de jongens vandaan komen. Maar daar heb ik wel op gedramd, dat verwachten we van alle personeelsleden. Nu krijg ik netjes een berichtje als er wat is. De jongens leren elkaar ook beter kennen naast werktijd als we bijvoorbeeld met het hele team gaan karten. Allah ziet er dan tip top uit. Een groot deel van zijn salaris besteedt hij aan kleding. Na de pauze staat Allah als eerste op om weer aan de slag te gaan’’, vertelt de Rooy. De verantwoordelijkheid van de inburgering ligt bij de mensen zelf. ‘Eerst was het veel beter geregeld doordat de verantwoordelijkheid van het inburgeren bij de gemeente lag. Nu is het allemaal veel te vrijblijvend. Allah moet zijn examen nu halen anders moet hij dit in de avonduren gaan doen want vanaf 1 september werkt hij 5 dagen per week bij AluTotaal’’.

Achtergrond

Omar (26) woont in Ede en is gevlucht uit Eritrea. Eerst naar Soedan waar hij 5 jaar woonde. In 2013 vluchtte hij naar Libië waarna hij met de boot via Italië in Nederland terecht kwam. ‘Ik heb in vier verschillende AZC’s gewoond waar ik hele dagen niks deed. Ik leerde snel de taal en haalde hoge cijfers. Vroeger werkte ik in een autogarage. Mijn toekomst daar was soldaat worden. Dit wilde ik zeker niet. Ik heb af en toe via internet contact met mijn moeder. Ik wil nooit meer terug, ik heb daar helemaal niets. Ik wil hier een nieuw leven opbouwen als het kan. Nederland betekent voor mij vrijheid. Wanneer ik hier naar buiten loop is er geen oorlog.’ Omar heeft ook een tijd gevoetbald in Ede maar daar is hij mee gestopt. ‘Ik wil de volgende werkdag echt fit zijn’. Omar werkt 6 maanden bij Alutotaal en heeft begin april een half jaar contract gekregen.

Allah (27) woonde in Syrië, is Palestijn maar heeft officieel geen nationaliteit. Hij woonde 2 jaar in Libanon en kwam uiteindelijk via Soedan met de boot naar Italië. ‘’Ik studeerde voor assistent architect maar zou na mijn opleiding het leger in moeten. Sinds eind vorig jaar wonen mijn vrouw en dochter ook in Ede. Ik heb een broer wonen in Duitsland en mijn andere broer heeft een bouwbedrijf in Syrië. Als er geen oorlog meer is in Syrië zou ik wel weer terug willen’’. Allah werkt al bijna anderhalf jaar bij Alutotaal.

Inspiratie

"Ik heb collega ondernemers zat die hun neus ophalen om samen te werken met vluchtelingen. We hebben toch een multiculti-samenleving in Nederland? Probeer het, kijk wat het mij brengt. Ze hebben eerst een stageperiode van 10 weken zodat je kunt zien wat voor vlees je in de kuip hebt. Er zijn zulke mooie regelingen. Die 10 weken kost je bijvoorbeeld niets. Tuurlijk ik ben ondernemer, ik zie ook financiële voordelen maar ik ga wel voor de lange termijn oplossing, de jongens zijn beide bij ons in dienst. Het is geweldig om ze die ontwikkeling mee te kunnen geven."

Meer informatie over Regio Foodvalley:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!