Personeelstekort in de Kempen duurzaam oplossen met opleidingen

  • Arbeidsmarkt

Werkgevers hebben momenteel een schreeuwend tekort aan personeel. Vooral geschoold personeel in de techniek en logistiek is schaars. Daarnaast zijn er mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt die gemotiveerd zijn om te werken maar een passende opleiding missen.

Personeelstekort in de Kempen duurzaam oplossen met opleidingen

Het Summa College, het Kempisch Ondernemers Platform (KOP) en KempenPlus willen werkgevers en toekomstige medewerkers bij elkaar brengen. Zo willen de betrokken partijen er voor zorgen dat deze mensen weer duurzaam participeren op de arbeidsmarkt en niet langdurig afhankelijk zijn van een uitkering. Met een opleiding in een vakgebied met toekomstperspectief én werkervaring kunnen deze mensen duurzaam aan de slag. Een gezamenlijk doel.

Starten met een meerjarenproject

In de Kempen zijn het Kempisch Ondernemers Platform (KOP), het Summa College en KempenPlus (een samenwerking van ISD de Kempen en WVK-groep) gestart met een meerjarentraject. Het doel is om mensen duurzaam op te leiden voor de branche en zorgvuldig te matchen met de werkgevers. Omdat het een intensief traject is wat veel vraagt van werkgevers en onderwijs doen niet alle werkgevers mee die geïnteresseerd waren. “We vragen echt commitment”, aldus Jeroen Wissink van KempenPlus. De samenwerkende partijen hopen op een investering voor het meerjarenproject door het Regionaal Investeringsfonds. Dit fonds ondersteunt samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs en is een katalysator van het vernieuwen van het mbo.

Werven van kandidaten

Eind 2018 is er gestart met het bekijken van de arbeidsmarktvraagstukken uit de regio. In de Kempen is er vooral behoefte aan technisch personeel, waaronder plaatwerkers. Hierna is er gestart met het werven van kandidaten voor het zogenaamde ‘duale traject’. Studenten kunnen bij een duaal traject een taalcursus doen geïntegreerd met een entreeopleiding. Daarmee kunnen ze starten op assistent niveau. Om focus in het project aan te brengen is er voor de eerste groep kandidaten gekeken naar statushouders. Bij deze groep statushouders is de taalcursus vervangen door de inburgeringscursus. Alle kandidaten zijn gescreend op taalniveau, leerbaarheid en motivatie. Opvallend was dat een deel van de kandidaten afviel doordat ze de basis misten van bijvoorbeeld rekenen. Daar moet eerst aan worden gewerkt. Het aantal kandidaten dat door de eerste screening kwam, is ongeveer het gelijk aan het aantal werkgevers dat mee wilde doen.

Kempisch Ondernemers Platform (KOP)

Wat gaan de werkgevers en studenten doen?

Wanneer een student van het Summa College wordt geplaatst bij een werkgever in de Kempen krijgt hij of zij een deel van de week les. De rest van de tijd wordt het geleerde in de praktijk toegepast bij het bedrijf waar ze zijn geplaatst. De werkgever maakt afspraken met de student, voor de rest is het een reguliere betaalde baan. Om te zorgen dat het geleerde aansluit bij de praktijk is er intensief contact tussen de opleiding en het bedrijf. “We hebben diverse meet-ups georganiseerd met bedrijven om hun wensen te vragen. Dit resulteert in een profiel waar een werknemer aan moet voldoen. Daar passen we de opleiding op aan, dus werkgevers hebben invloed op het onderwijsprogramma.”, geeft Régine van Lieshout, directeur Ster College – onderdeel Summa College, aan. “Deze opleiding is maatwerk.”

Enthousiast geworden?

We zijn nog op zoek naar bedrijven die met ons de mogelijkheden willen verkennen. Bel gerust voor een vrijblijvend gesprek met Jeroen Wissink: 06-22991044 of stuur een mail

Meer informatie over Kempisch Ondernemers Platform (KOP):

Bekijk het complete instantieprofiel

Meer informatie over Summa College:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!