Probeer een E-bike groot succes in Brabant

  • Innovatie & MVO

Na een geslaagde proef in Eindhoven in 2010, kreeg het project ‘Probeer een E-bike’ in 2011 een Brabant breed vervolg. En met succes!

Probeer een E-bike groot succes in Brabant

Uit recent onderzoek blijkt dat de E-bike bij 84% van de deelnemers voldeed aan de verwachtingen en dat maar liefst tweederde het ziet als een geschikt vervoermiddel om de dagelijkse woon-werkreis mee in te vullen. Daarmee is BRAMM er in geslaagd om Brabantse werknemers op een positieve manier kennis te laten maken met de E-bike.

Dankzij ‘Probeer een E-bike’ konden organisaties rondom ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, Tilburg, Breda of Helmond in 2011 hun werknemers twee weken lang een E-bike laten testen in het woon-werkverkeer. Grote organisaties als Philips Healthcare, Vanderlande Industries en Heineken Nederland Supply grepen deze kans, maar ook veel onderwijsinstellingen, gemeentes, ziekenhuizen en zorginstellingen deden vol enthousiasme mee. Ruim elfhonderd Brabantse werknemers konden daardoor zelf ervaren hoe het is om met de E-bike van en naar het werk te reizen.

Positief gestemd

Die eigen ervaring blijkt voor veel mensen nodig te zijn. De enorme potentiële doelgroep (65% van de Brabantse werknemers woont binnen een straal van 15 km van het werk) ziet over het algemeen de E-bike nog steeds niet als volwaardig vervoermiddel in het woon-werkverkeer. Na de test wordt echter snel duidelijk dat het hier niet gaat om een suffe seniorensnorfiets! De reacties liegen er dan ook niet om: ruim 79% van de deelnemers vond de ervaring met de E-bike goed of zelfs zeer goed. Daarbij speelde vooral het gebruiksgemak een grote rol. Ook gaf 90% van de deelnemers aan dat het eenvoudig was om de E-bike thuis op te laden. Aan het eind van de testperiode was tweederde van de deelnemers het erover eens: “De E-bike is zeker geschikt om dagelijks mee naar het werk te gaan.”

Aanschaf

Hoewel BRAMM blij is dat het merendeel van de fietsers ‘Probeer een E-bike’ een heel leuk en goed initiatief noemde, was dat natuurlijk niet het belangrijkste doel. Deelnemers van het project werden gestimuleerd om ook daadwerkelijk een E-bike aan te schaffen voor het woon-werkverkeer. Na afloop van de proefperiode deed 16% dit direct en 35% overwoog het nog te gaan doen. Ook het daaropvolgende Eindhovense project ‘Fietsen Loont’ sloot hier goed op aan. Dankzij een fietskilometervergoeding, verruilden maar liefst 271 forenzen hun auto voor de komende twee jaar voor de E-bike. Daarmee wordt ook het gebruik van de E-bike op lange termijn gestimuleerd. Onderzoeken moeten uitwijzen of in 2013 blijkt dat de E-bike inderdaad van invloed is geweest op aangepast reisgedrag en verbeterde gezondheid.

Onderdeel ‘Fiets in de Versnelling’

’Probeer een E-bike’ is een project van BRAMM, in opdracht van de provincie Noord-Brabant en wordt uitgevoerd onder het actieprogramma ‘Fiets in de Versnelling’. Bij de uitvoering wordt intensief samengewerkt met de fietspartners uit het bedrijfsleven, overheden, kenniscentra en belangen- en brancheorganisaties.

Meer informatie over BRAMM:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!