Productie ledlampen zorgt voor uitbreiding bij RENA

  • Technologie

Belichtingsspecialist Hortilux ontwikkelt o.a. duurzame en effectieve ledverlichting voor de glastuinbouw. Voor de productie en assemblage van drie nieuwe, innovatieve armaturen schakelde het bedrijf RENA Electronica in.

Productie ledlampen zorgt voor uitbreiding bij RENA

Voor het voormalige  familiebedrijf uit Zundert betekent dat een flinke uitbreiding van de productiecapaciteit en de werkgelegenheid.

Het ontwerpen én produceren van hoogwaardige oplossingen op het gebied van ledverlichting en industriële elektronica: het is al meer dan dertig jaar de specialiteit van RENA Electronica. Op zoek naar een betrouwbare partij voor de productie van drie nieuwe modellen, kwam Hortilux – dat groeilichtinstallaties ontwikkelt, fabriceert en installeert voor de glastuinbouw – terecht bij RENA.

Duurzaam en efficiënt

De laatste jaren stappen steeds meer bedrijven in de glastuinbouw (deels) over op ledarmaturen voor de belichting van hun gewassen. Dat is niet verwonderlijk: de voordelen ten opzichte van conventionele verlichting (HPS-lampen) zijn groot. Zo verbruiken ledlampen ongeveer twee derde van de energie die HPS-lampen nodig hebben. Daarnaast produceert ledbelichting aanzienlijk minder overtollige warmte, waardoor bijvoorbeeld langer door belichten mogelijk wordt. Zeker voor tuinbouwondernemers in landen met hoge energieprijzen is dit een interessante keuze.

Verschillende golflengtes

Ander groot voordeel van ledverlichting is de effectiviteit ervan. Waar traditionele verlichting nauwelijks te sturen valt, kan bij een ledlamp nauwkeurig de benodigde golflengte worden bepaald. Hebben veel planten in de eerste groeifase behoefte aan blauw licht om snel te kunnen groeien, voor de vruchtontwikkeling is in een later stadium vooral rood licht nodig. De ledlampen kunnen nauwkeurig worden afgesteld, al naar gelang de specifieke behoefte in een bepaalde groeifase.

Drie modellen

Met de drie ledarmaturen die Hortilux begin dit jaar introduceerde binnen zijn HORTILED®-productlijn, kan een glastuinbouwbedrijf alle kanten uit.

  • De HORTILED Top is bedoeld voor plaatsing bovenin de kas.
  • De HORTILED Inter is geschikt voor montage tussen ‘hoge gewassen’ (zoals tomaten- en komkommerplanten).
  • De HORTILED Multi is uitermate geschikt voor bijvoorbeeld het opkweken van stekplanten in ruimtes zonder daglicht, meerlaagse teelten en researchcentra.

Flinke uitbreiding

De ontwikkeling en engineering van de drie armaturen vond grotendeels plaats bij Hortilux zelf. RENA dacht in deze ontwerpfase intensief mee over de produceerbaarheid van de drie modellen. Inmiddels is RENA – na de wereldwijde introductie eind januari – volledig verantwoordelijk voor de productie en assemblage van de HORTILED-productlijn. Daartoe nam het bedrijf eind 2015 in Zundert een nieuwe productielocatie in gebruik. De productie van de drie modellen uit de HORTILED-productlijn leidt bovendien op termijn tot werkgelegenheid voor twintig extra medewerkers (bovenop de circa 75 medewerkers die momenteel al bij RENA in dienst zijn).

Auteur: Joost Peters

Meer informatie over RENA ELECTRONICA B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!