home » projecten » Bouw »

Projecten Leenders Architecten & Ingenieurs trekken aandacht van vastgoedbeheerders

  • Bouw

Het transformeren van oude panden tot gebouwen met een eigentijdse uitstraling: het is één van de grootste pijlers van Leenders Architecten & Ingenieurs. Nieuwste trots van het bedrijf: Loft45.

Projecten Leenders Architecten & Ingenieurs trekken aandacht van vastgoedbeheerders

Foto: Gert-Jan van den Tillaart, projectleider bij Leenders Architecten & Ingenieurs

Loft45 is een pand midden in het centrum van Uden waar 45 loftwoningen in komen. Het gebouw krijgt een complete metamorfose. 

300 inschrijvingen voor 45 woningen

Stond het pand er jaren enigszins verpauperd bij, met het ontwerp van Leenders Architecten & Ingenieurs krijgt het een flinke oppepper. Alleen de constructie blijft gehandhaafd. De bouw is inmiddels gestart, nog voor de bouwvakvakantie worden metal stud wanden geplaatst. 45 loftwoningen komen er, waarvoor meer dan 300 mensen zich in een paar weken tijd hebben inschreven. Onherkenbaar, dat is het pand straks van zowel binnen als buiten. Leenders verzorgde ook de omgevingsvergunning voor de extra bouwlaag, zodat het pand straks vier bouwlagen telt. De begane grond blijft in gebruik voor commerciële doeleinden, de drie verdiepingen zijn geschikt voor wonen.

Constructie in kaart

Ook in Weert mag Leenders haar stempel zetten voor op de metamorfose van een pand. Dit keer wordt een pand dat vroeger dienst deed als UWV-kantoor onder handen genomen. Hier moeten zo’n 28 appartementen in het complex komen. Projectleider Gert-Jan van den Tillaart: “Deze renovatie bevindt zich nog in een pril stadium. Nu we de bestaande constructie goed in beeld hebben kunnen we verder met het ontwerp”.

Andere projecten

De ervaring van Leenders Architecten & Ingenieurs in transities bleef niet onopgemerkt. Andere bekende projecten van het bedrijf is de transitie van de Noordkade te Veghel en het voormalig klooster in Zijtaart. Het voormalige klooster te Zijtaart is inmiddels een multifunctionele accommodatie waarin o.a. een gemeenschapshuis, basisschool, kinderdagverblijf en bibliotheek zijn gehuisvest.

Het maximale er uit halen

De werkwijze van Leenders spreekt andere partijen aan. In Weert bijvoorbeeld, gingen Van den Tillaart en zijn collega’s een aantal keer naar het voormalige UWV-pand kijken. “Op het moment dat je voor een opdracht wordt gevraagd, wil je de omgeving graag snel beter leren kennen. Bij een gedateerd pand zoals dat in Weert heb je niet voldoende aan enkel en alleen bestaande tekeningen. Je wilt de constructie in ere houden en je kijkt wat op basis daarvan allemaal mogelijk is. Je stelt jezelf de vraag: hoe haal ik het maximale uit deze situatie?”

Samenwerking

Bij Leenders Architecten & Ingenieurs bevinden zich de ontwerpfase en het technische aspect van een project onder één dak. Wat de constructie betreft, daarvoor schakelt Leenders Architecten & Ingenieurs graag de hulp in van een partner. “Dat deden we ook bij het project in Uden, waar we een extra verdieping realiseerden. We wilden graag vooraf doorgerekend hebben of de extra bouwlaag mogelijk was met de huidige constructie. Weten of de bestaande fundering sterk genoeg is voor een extra laag.”

Duurzame toepassing

Ook al gaat het bij de metamorfose in Uden om bestaande bouw, Leenders Architecten & Ingenieurs kiest ervoor om het gehele complex geheel te voorzien van een nieuwe isolatieschil welke voldoet aan de huidige regelgeving. Dat geldt ook voor de puien en het dak. De toekomstige bewoners mogen zich gelukkig prijzen: In het pand komt vloerverwarming en er is straks sprake van mechanisch ventilatiesysteem. “We gaan er helemaal voor, aangezien de schil van het gebouw toch verdwijnt”, zegt Van den Tillaart enthousiast.

Teams

Ondanks de economische crisis van de afgelopen jaren is de samenstelling van het team bij Leenders Architecten & Ingenieurs nagenoeg hetzelfde gebleven. "Hierdoor hebben we de kennis in huis gehouden en kunnen we hopelijk nog veel transities realiseren".

In Weert is de voortoets inmiddels positief bevonden door de gemeente. Goed nieuws ook voor Leenders Architecten & Ingenieurs, aangezien het team nu kan met het definitief ontwerp.

Auteur: Carline Klijn – van Best

Meer informatie over LEENDERS ARCHITECTEN B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!