Regio de Langstraat wil economie versterken met Platform Techniek Langstraat

  • Technologie

Voor regio de Langstraat in Midden-Brabant is techniek een belangrijke pijler. Samen met de maakindustrie en de logistiek is de sector namelijk niet alleen bepalend voor het economisch profiel, maar ook voor de werkgelegenheid in de regio.

Regio de Langstraat wil economie versterken met Platform Techniek Langstraat

Met een groeiende vraag naar goed geschoold personeel en de ambitie om de economie in regio de Langstraat te versterken, kozen de gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk er daarom voor om een structurele samenwerking tussen ondernemers, overheid en onderwijs te creëren middels het Platform Techniek Langstraat.

Platform Techniek Langstraat

Binnen het Platform Techniek Langstraat werken overheidsinstanties, branche vertegenwoordigers, onderwijsinstellingen, recruitment bureaus en regionale ontwikkelingsorganisaties samen aan diverse speerpunten waaronder:

  1. Het promoten van techniek;
  2. Het monitoren van de regionale behoefte aan technisch personeel;
  3. Het vertalen van de vraag van het bedrijfsleven naar het technisch onderwijs.

Ondersteuning namens Midpoint Brabant

Bij het realiseren van deze speerpunten wordt er zowel gebruik gemaakt van kennis van deelnemende partijen als ook van de ervaringen elders in Midden-Brabant. Bij het opstarten van het project in 2016 werd bijvoorbeeld ondersteuning gevonden bij Midpoint Brabant. Samen met hen is gekeken naar hoe in de regio al dergelijke netwerken zijn opgericht en of er van deze bestaande netwerken gebruik gemaakt kon worden om het nieuwe platform een kickstart te geven. Animo was er zeker. Zowel bedrijfsleven, middelbare scholen als sociale partners zoals het UWV en Baanbrekers sloten aan.

Betrokken partijen

Inmiddels is er een vaste kern van deelnemende partijen ontstaan. Naast de drie gemeenten, het UWV, Baanbrekers en Midpoint Brabant sloot ook Leren Werken zich aan als ontwikkelingsorganisatie. De Metaal Unie, Opleiding Ontwikkeling Metaalbewerking, Van Beek Schroef Transport en Jaw-s vertegenwoordigen samen de techniek- en metaalbranche en het Koning Willem 1 College, De Overlaat, het D’Oultremontcollege en Techniek Academie Brabant treden op als vertegenwoordigers van het onderwijs.

Activiteiten Platform Techniek Langstraat

Door periodiek en laagdrempelig overleg met deze betrokken kerngroep worden verbindingen gelegd en worden plannen ontwikkeld. Die verbindingen resulteren allereerst in projecten en initiatieven tussen de partners zelf. Pilots die bij succes gedeeld worden om zo een olievlek van successen te creëren. Daarnaast vinden er regelmatig netwerk- en themabijeenkomsten plaats.

Netwerkborrel Ontdekstation 013

Ook aansluiten? Op dinsdag 25 september vindt de eerstvolgende netwerkborrel plaats bij het Ontdekstation 013 in Tilburg. Hier kunt u kennismaken met de werkzaamheden die het Ontdekstation uitvoert om leerkrachten en leerlingen te interesseren voor techniek door deelname aan diverse workshops. Aanmelden is gratis en kan via Eventbrite.

Voor meer informatie omtrent Platform Techniek Langstraat kunt u terecht bij Ardjan Stegehuis, ambtelijk secretaris van de gemeente Heusden. Hij is te bereiken via telefoonnummer 06-14432565 of per mail via astegehuis@heusden.nl.

Auteur: Demi Lous

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!