Renovatieproject afvalwaterpersleiding in West-Brabant is van unieke omvang

  • Technologie

De afvalwaterpersleiding (AWP), die van industrieterrein Moerdijk tot aan de Westerschelde loopt, stamt uit het begin van de jaren zeventig. Tijd voor een opknapbeurt. De persstations worden vernieuwd, de persleiding verdubbeld en de volledige automatisering van de afvalwaterpersleiding wordt vernieuwd.

Renovatieproject afvalwaterpersleiding in West-Brabant is van unieke omvang

CG Drives & Automation Netherlands BV (Handelsnaam Emotron) is leverancier van één van de belangrijkste onderdelen, namelijk de onmisbare frequentieregelaars, die de motoren en pompen aandrijven. Tevens tekenden ze een 15-jarig onderhoudscontract met waterschap Brabantse Delta. Een uniek renovatieproject waar we graag meer over willen weten.

AWP 2.0

Het renovatieproject AWP 2.0 is uniek in haar omvang. Waterschap Brabantse Delta is namelijk het enige waterschap met een persleiding van zestig kilometer lang die per dag gemiddeld 70.000 kubieke meter afvalwater naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie transporteert. In totaal worden vier persstations gerenoveerd en wordt ook de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Bath aangepast en voorbereid op de toekomst. Pompen worden vervangen en er worden extra leidingen met bijhorende pompen geplaatst. Dit betekent dus ook nieuwe elektrische motoren, aanpassing en uitbreiding van de aandrijfsystemen en nieuwe frequentieregelaars, die zo’n aandrijfsysteem aansturen. De totale renovatie van het tracé duurt tot en met 2023 en gebeurt gefaseerd.

Frequentieregelaars

Anton Troost, directeur van Emotron in Bladel: “We zijn gestart bij het persstation in Roosendaal. In dit persstation komen vier vloeistofgekoelde frequentieregelaars. Drie zijn er voor de rioolwater-afvoerpompen (RWA) van 1.200 kW per stuk en één frequentieregelaar is voor de droogweer-afvoerpomp (DWA) van 355 kW. Inmiddels zijn er drie van de vier geleverd. In 2021 volgt het persstation in Bergen op Zoom. Daar leveren we frequentieregelaars voor drie RWA-pompen á 1.400 kW. In 2022 staat de uitvoering van een kleiner persstation in Bath op de planning. Deze staat op het terrein van de grote rioolwaterzuiveringsinstallatie Bath van waterschap Brabantse Delta. Dit persstation pompt het afvalwater, nadat het gezuiverd is, door naar de Westerschelde. Ook hier is gekozen voor de uitvoering met frequentieregelaars voor drie RWA pompen á 1.600 kW. De frequentieregelaars worden allemaal voorzien van actieve filters ter voorkoming van netvervuiling.”

Elektrotechnische installatie

Voor alle toepassingen bouwt Emotron de complete panelen (schakelkasten) en verzorgt zij de inbedrijfstelling op locatie, inclusief geïntegreerde waterkoeling. John Derks, Sales Engineer bij Emotron, licht dit toe: “De kerntechnologie bestaat uit een modulair geconfigureerde frequentieregelaar die wordt gebouwd in de Emotron fabriek in Helsingborg, Zweden. De panelen worden verder gebouwd en getest in de Emotron vestiging in Wernigerode (Duitsland). Het inregelen van de schakelkasten doet ons serviceteam uit Bladel op locatie”.

Emotron

Onderhoudspartner voor 15 jaar 

Na deze grondige renovatie kan de afvalwaterpersleiding weer minstens dertig jaar mee. Mits hij goed onderhouden wordt natuurlijk. En ook daar is groot vertrouwen uitgesproken naar Emotron. Waterschap Brabantse Delta heeft een serviceovereenkomst gesloten met Emotron om de geleverde installatie gedurende 15 jaar in onderhoud te nemen. Dit houdt in dat Emotron de installatie volgens strikte voorwaarden onderhoudt, daarover voortdurend rapporteert, maar ook snel ter plaatse is in geval van storingen. Om dit te kunnen realiseren voert Emotron de systemen (frequentieregelaars) uit met zogenaamde remote access. Hierdoor hebben zij op afstand toegang tot het apparaat. Kritische parameters en instellingen van de frequentieregelaars kunnen voortdurend worden gemonitord. Emotron kan hierdoor eventuele storingen signaleren en snel in actie komen. Derks: “Waar voorheen de beheerder van het persstation een storing doorgaf en er een monteur ter plaatse werd gestuurd om vast te stellen wat er aan de hand was, kunnen we nu op afstand de storing al zien, een diagnose stellen en de monteur met instructies op pad sturen. Door deze automatiseringsslag is er nauwelijks stilstand en houden we de beschikbaarheid van de pompen zo hoog mogelijk. De “winkel” moet immers altijd open zijn.”

De periode van 15 jaar is een gebruikelijke planningsperiode voor onderhoud van elektrotechnische installaties, maar het lijkt bijna op een huwelijk. Het was dan ook niet toevallig dat de overeenkomst werd getekend bij trouwlocatie Kasteel Bouvigne bij het hoofdkantoor van waterschap Brabantse Delta in Breda.

Meer informatie over EMOTRON:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!