home » projecten » Bouw »

Revitalisering monument Bioscoop Cinecitta door Rosmalen Bouw

  • Bouw

De revitalisering van monument Bioscoop Cinecitta is in volle gang. In een gesprek met o.a. de initiatiefnemer van dit prestigieuze project wordt een tipje van de sluier gelicht over de voortgang van het werk en over de uiteindelijke bestemming van dit monument in Tilburg.

Revitalisering monument Bioscoop Cinecitta door Rosmalen Bouw

Een ArtHouse voor Tilburg, waarin op de eerste plaats ruimte is voor films, gevolgd door speciale evenementen, een Grand Café, restaurant, zaalverhuur en een tuin. Een opsomming die initiatiefnemer Paul Vermee deed.

Een bezoek aan deze Tilburgse bioscoop moet een ‘beleving’ zijn, ook al is Vermee een beetje wars van zulke marketingtermen. Samen met Bert Goessen, die al 30 jaar de programmering voor Cinecitta doet, bouwmeester Henk van den Hout en vormgever Wim Krielaart, ontving hij de pers om een tipje van de sluier op te lichten van ‘de nieuwe’ Cinecitta.

100 jaar films

Een enorme verbouwing is er nodig om het pand, dat in 1877 door mannenkoor Souvernir de Montagnards gebouwd werd, om te toveren tot de bioscoop die Vermee voor ogen heeft. Het sociëteitsgebouw gaf later plaats aan de ‘Nieuwe Bioscoop’, ‘Cinema Royal’, ‘Ambassade’ en ‘Camera’. In 1983 begonnen filmfanaten Bert Goessen en Frans van Beek er Cinecitta, een bioscoop voor artfilms. “Daarmee worden er al 100 jaar films gedraaid in dit pand en dat moet zo blijven”, aldus Vermee.

Bij de renovatie door Rosmalen Bouw van de villa, een rijksmonument, zijn diverse bouwkundige problemen aan het licht gekomen. Zo werd er asbest gevonden en was o.a. de dakconstructie dermate slecht, dat ook daar extra aanpassingen nodig waren. De grootste obstakels zijn ondertussen genomen en kan er nu begonnen worden met opbouwen, licht de bouwmeester toe. Dat daarmee het tijdschema in de knoop is gekomen en er een kleine overschrijding in de kosten zijn gekomen wordt door Vermee positief uitgelegd. “Het geeft ons meer tijd om de historie van het gebouw nog meer onder de aandacht te brengen. De vertrouwde sfeer, ambiance en programmering van Cinecitta moeten voor Tilburg behouden blijven. En dan verder uitgebreid met een restaurant, een bar en multifunctionele vierde zaal, waarin plaats is voor vergaderingen of bijeenkomsten van Tilburgse verengingen. De realisatie van dit project gebeurt overigens zonder enige subsidie.” Omdat het extra tijd heeft gekost om de belangrijkste bouwkundige problemen op te lossen, is de opening nu gepland voor 1 maart 2013.

Kwaliteitsfilms

Programmeur Bert Goessen stelt dat de kwaliteitseisen als vanouds bepalend blijven voor de filmkeuzes. Daarnaast wordt ook de programmering van FilmFoyer overgenomen. Goede films, geen reclame, geen pauzes, geen chips, maar wel een drankje, zoals je altijd bij Cinecitta gewend bent geweest. “De angst dat het ‘te luxe en te duur’ gaat worden kan ik met Paul Vermee aan mijn zij wegnemen, want ik ben er van overtuigd dat hij zo niet in elkaar steekt”, aldus de filmfanaat.

Meer informatie over RAROS BOUW B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!