ROC Rivor studenten worden klaargestoomd voor robotisering

  • Technologie

In het bedrijfsleven zie je het steeds meer, robots worden op verschillende manieren ingezet om productieprocessen efficiënter te maken. Een belangrijk stukje techniek, die Metaal- en Mechatronica-studenten van ROC Rivor graag leren.

ROC Rivor studenten worden klaargestoomd voor robotisering

Om de studenten alle kneepjes van deze speciale techniek te leren, investeerde ROC Rivor onlangs in een lasrobot en simulatie software. 

Robotisering is de toekomst

Het programmeren van een robot is wel even wat anders dan Mechatronica-studenten Vincent en Kevin gewend zijn. Toch kijken ze er naar uit. Kevin: “Het is handig om nieuwe technieken te leren, robotisering is echt de toekomst.” Vincent heeft op zijn stage bij Kranendonk al gewerkt met lasrobots en vertelt: “Programmeren kan best moeilijk zijn, je moet goed nadenken hoe je het ‘probleem’ kunt oplossen. Maar het is leuk om te zien als het apparaat het perfect uitvoert.” Ze moeten wel nog even geduld hebben tot ze met de lasrobot aan de slag kunnen. Komende maanden worden eerst de Metaal- en Mechatronica-docenten professioneel getraind door de leverancier van de lasrobot, Kranendonk - Smart robotics uit Tiel.

Theorie meteen testen met simulatie software

In de praktijklessen Besturingstechniek oefenen de studenten al met de simulatie software, die Festo leverde. “We hebben geleerd om schema’s te bouwen en wat alle symbolen inhouden. Voorheen kregen we minder praktijkles dan nu, door de komst van deze software kunnen we de theorie meteen uittesten. Dat leert veel beter. Door veel met de software te oefenen, zijn we zelfs door naar de nationale finale van Skills Heroes”, vertellen Vincent en Kevin trots. Skills Heroes is een vakwedstrijd voor mbo’ers. Tijdens de finale op 15 tot 17 maart 2018 gaan Vincent en Kevin de strijd aan om de beste Mechatronicus van Nederland te worden.

Keuzedeel robotisering

ROC Rivor vindt het belangrijk dat de opleidingen aansluiten op de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Er wordt voor de ontwikkeling van het onderwijs veel samengewerkt met bedrijven uit regio Rivierenland. Zo is er naast de lessen Automatisering ook een keuzedeel Robotisering in ontwikkeling waarmee studenten zichzelf kunnen specialiseren.

TechExpress maakt modern techniekonderwijs mogelijk

De lasrobot en de simulatie software zijn mogelijk gemaakt door de TechExpress. Dit samenwerkingsverband van ROC Rivor, voortgezet onderwijs en technische bedrijven in Rivierenland stimuleert het techniekonderwijs en realiseert bijzondere projecten in de regio.

Meer informatie over ROC Rivor:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!