ROC West-Brabant investeert in toekomst van morgen met CIV Biobased

  • Agrofood & Biobased

De Biobased Economy is één van de speerpuntsectoren in de Regio West-Brabant. Diverse colleges van ROC West-Brabant werken daarom samen met het bedrijfsleven aan opleidingen waarbij studenten kennis kunnen maken met de verschillende facetten van de Biobased Economy.

ROC West-Brabant investeert in toekomst van morgen met CIV Biobased

De colleges Prinsentuin, Radius en Markiezaat hebben samen met een aantal bedrijven het Centrum Innovatief Vakmanschap (CIV) Biobased opgezet.

CIV Biobased

‘Met CIV Biobased willen wij studenten graag kennis laten maken met de biobased economy en laten zien welke kansen en mogelijkheden deze nieuwe economie te bieden heeft’, zegt Manfred van de Kreeke. ‘Daarbij zoeken wij nadrukkelijk de samenwerking op met het bedrijfsleven. Zo proberen we om samen met onze studenten te werken aan reële beroepsvragen die we ontvangen vanuit het bedrijfsleven. Er zijn plannen om te gaan werken met practoraten waarbij vragen van bedrijven worden opgepakt door studenten, die vervolgens samen met experts en docenten op zoek gaan naar een oplossing. We werken hierin ook samen met Avans Hogeschool en HAS Hogeschool.’

Natuurlijke vezels

In de afgelopen jaren hebben al zo’n 500 studenten van de drie colleges via CIV Biobased kennisgemaakt met de Biobased Economy. Van de Kreeke: ‘Er is op dit moment veel gaande. Veel partijen zijn momenteel bezig om de mogelijkheden te onderzoeken in de biobased en circulaire economie. Daarbij is niet alleen de voedselteelt van belang, maar wordt ook gekeken hoe de reststromen van gewassen verwaard kunnen worden. Mooie voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het verwerken van natuurlijke vezels in plastics en het telen van kleurstof houdende gewassen, die eveneens kunnen worden verwerkt in groene kunststof.’

Kijken in elkaars keuken

Het Prinsentuin College heeft samen met het Cingel College ook het project ‘Van grond tot mond’ vorm gegeven. ‘Dit project start op 14 november. Dan gaan zo’n 90 studenten gedurende een half jaar 3 uur per week aan de slag met dit project’, vertelt Robert Mens van het Cingel College. ‘In dit project werken leerlingen van de koksopleiding, bakkersopleiding en de opleidingen plantenteelt en veeteelt nauw met elkaar samen. Zij worden gezamenlijk ingedeeld in verschillende groepen en krijgen als opdracht mee om een trend te onderzoeken in de voedselkolom.’ De eerste moeilijkheid voor de studenten is daarbij volgens Mens om een trend vast te stellen. ‘De studenten moeten eerst een trend vinden die hen allemaal  raakt. Daarvoor gaan ze in november en december letterlijk bij elkaar in de keuken kijken. In januari start vervolgens het trendonderzoek. Op die manier willen wij de studenten een hulpmiddel bieden om een kijkje te kunnen nemen in de voedselkolom. Want zij moeten leren dat hun werk in de keten consequenties kan hebben voor andere ketenpartners en dat het belangrijk is om klanten hierover goed te informeren.’

Nieuwe opleiding ‘Food and Future’

Daarnaast starten de twee colleges in 2019 met de nieuwe mbo-opleiding niveau 4 ‘Food and Future’. Mens: ‘In deze opleiding willen wij ons met name gaan richten op zaken als eten van de toekomst, duurzaamheid, gezondheid, voedselbereiding en smaak en PR en marketing. De komende tijd willen wij met foodpartners om tafel, om door te spreken welke wensen zij zoal hebben ten aanzien van het curriculum van deze nieuwe opleiding en hoe we lesopdrachten kunnen integreren in het programma.’

Auteur: Gerben van den Broek

Meer informatie over Curio:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!