home » projecten » Bouw »

Rosmalen Bouw realiseert woonboerderij in Culemborg

  • Bouw

Boerderij wordt door Rosmalen Bouw vernieuwd met oude en nieuwe elementen

Rosmalen Bouw realiseert woonboerderij in Culemborg

Gelegen ten noordoosten van Culemborg, in een bocht van de Lek, ligt een appelboomgaard tussen de weiden. Hierin staat, aan een door hoge bomen geflankeerde weg, een klein boerderijtje. Omdat het boerderijtje te klein was voor hedendaagse bewoning is er voor gekozen uit te breiden. Reset Architecture heeft deze uitbreiding en de renovatie van de boerderij vormgegeven.

Reset architectuur heeft gekozen voor een eigentijdse toevoeging die de oorspronkelijke expressie van de boerderij tot zijn recht laat komen, een wederzijds versterkende synthese van twee volumes met een eigen vormentaal. Het toegevoegde volume schikt zich tussen de boerderij en de achterliggende boomgaard. Vanaf de weg gezien vormt het een decor waarvoor de boerderij de hoofdrol speelt. Nieuw en oud versterken elkaar.

Meervoudige relatie
Dit betekent niet dat deze relatie enkelvoudig is: herkenbaar nieuwe aanpassingen aan de oude boerderij en referenties aan lokale historische elementen in het nieuwe volume zorgen voor een meervoudige relatie tussen de twee delen van het geheel. De twee hoofdvolumes zijn duidelijk herkenbaar, oud en nieuw, maar zijn in functie, detaillering en materiaalgebruik met elkaar verbonden.

Eén functioneel geheel

Ook in functie versterken de verschillen elkaar. Twee woontypen komen samen in één functioneel geheel. De vrije plattegrond en een plattegrond gerangschikt in kamers (binnen het casco van de bestaande boerderij is een nieuwe ordening aangebracht waardoor er meer kamers zijn dan oorspronkelijk aanwezig) vormde een belangrijk ontwerpthema. Het programma is helder verdeeld: slapen, concentratie en opslag in de meer gesloten boerderij en samenzijn en eten in het op het landschap georiënteerde toegevoegde volume.

Relatie met de omgeving
De relatie met de omgeving is belangrijker dan de (bestaande) architectuur. De oriëntatie van het gebouw is omgekeerd; de oorspronkelijke voorgevel van de boerderij is nu een achtergevel. De knik in de gevel aan de boomgaardzijde onderstreept het belang van de relatie met de omgeving. Ze zorgt ervoor dat vanuit binnen niet alleen de gaarde te zien is, maar ook het omliggende land en zelfs een deel van het volume waar vanuit gekeken wordt.

Nieuwe openingen
De gevels en het dak van de boerderij zijn zorgvuldig gerestaureerd en er is een aantal nieuwe openingen toegevoegd. Deze nieuwe openingen in de gevel van de boerderij zijn afwijkend en ingetogen uitgevoerd; het glas ligt diep in de gemaakte gaten. De nieuwe voordeur is teruggelegd in de gevel, een diepe nis die toegang geeft tot het volume zonder binnen te zijn. De route door de verbindende glazen gang maakt de conceptuele keuze om oud en nieuw naast elkaar te positioneren inzichtelijk.

Nieuwbouw

De nieuwbouw oogt licht zonder te willen zweven. De voetrand, die in hoogte correspondeert met de achterliggende vloer, vormt de basis voor de transparante ruimte, even boven het aardoppervlak. De toprand suggereert een minimale dakconstructie en biedt ruimte voor maximale transparantie door de grote glaspanelen en schuifdeuren. De gesloten vlakken in de gevel zijn bekleed met zwarte gestapelde planken in drie maten, een kleine referentie naar de zwarte potdekselbekleding van de schuren in de omgeving. Door het aangebrachte patroon van drie verschillende planken, ontstaat een verfijnd gevelbeeld die de rurale historische traditie eigenzinnig interpreteert.

Ontwerp en realisatie

Datum voorlopig ontwerp 01-11-2009
Datum definitief ontwerp
01-09-2010
Datum oplevering / realisatie 01-09-2011
Bruto Oppervlakte 
280 m2
Aannemer Rosmalen Bouw, Rosmalen
Architectenbureau Reset Architecture, 's-Hertogenbosch
Projectarchitect Theo Mathijssen
Opdrachtgever
particulier
Adres en Locatie
Culemborg
Programma
woonhuis
Projectmedewerkers 
Pieter Bardoel (Tekenstudio Bardoel)
Constructeur
Heijmans & Partners, 's-Hertogenbosch

Meer informatie over RAROS BOUW B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!