Rotatiegieten aan de basis van de verticale moestuin

  • Industrie

Dragon Plastics is specialist in rotatiegieten van kunststof producten. Met deze techniek zijn producten voor tal van toepassingen te maken. Geen wonder dat hovenier Matthias van den Berg voor zijn idee bij Dragon Plastics uit kwam.

Verticale moestuin

Stel je bent al jarenlang een toegewijde hovenier met een Dragon Plastics - Verticale tuinspeciale passie voor stadslandbouw. En op een gegeven moment kom je op het lumineuze idee om een verticale moestuin te ontwikkelen. Ruimte is immers schaars in de grote stad, dus de hoogte in werken, is een prima alternatief. Maar wat nu als je idee zo vooruitstrevend is dat niemand het kan produceren?

Plantenpot voor kleine ruimtes

We hebben het hier over Matthias van den Berg van Amstelhoveniers. Hij is de ontwerper van The Vertical Garden Tube; een stijlvolle plantenpot om groenten, fruit of kruiden in te verbouwen, speciaal voor kleine ruimtes. Maar voor datzijn Vertical Garden Tube tot stand kwam, ging er een heel traject aan vooraf. “Het was onmogelijk om te maken, zo zeiden veel fabriekanten. Tot ik bij Dragon Plastics terecht kwam.”

Rotatiegieten als oplossing

De verticale plantenpot kent productietechnisch gezien een uitdagend design. Een kolfje naar de hand van rotomoulding specialist Dragon Plastics. Het bedrijf uit het Zeeuwse St. Maartensdijk is één van de weinige rotatiegieters in de wijde omtrek. En dat is op z’n minst opmerkelijk aangezien rotatiegieten bij series tot 10.000 stuks een volwaardig alternatief is voor spuitgieten. Matrijzen voor rotatiegieten zijn immers een stuk goedkoper.

Hoe gaat rotatiegieten in zijn werk?

Bij rotatiegieten of rotomoulding wordt een aluminium matrijs gevuld met kunststofpoeder zoals PE of PP. De gevulde mal wordt vervolgens in de oven gezet om daar om zijn as te draaien. Zo gaat het poeder zich verkleven aan de wand. Nadat de matrijs weer gekoeld is, wordt het product eruit gelost. Deze techniek stelt Dragon Plastics in staat om tal van producten te gieten. Drijvers, machinekappen, boeien en pizzakoffers, het kwam allemaal al eens voorbij.

Snel schakelen

The Vertical Garden Tube kan aan het rijtje producten worden toegevoegd. Matthias van den Berg kwam naar eigen zeggen ‘via via’ bij Dragon Plastics terecht, maar werd meteen op zijn wenken bediend. De hovenier nam een compleet moodboard en een technische beschrijving mee om zijn idee duidelijk te maken. “Danny Vroegop van Dragon Plastics zei direct ‘geef me één week’. Hij heeft dat super opgepakt.”

Ieder product een eigen matrijs

“Het was heel moeilijk, maar ze hebben bij Dragon Plastics een oplossing gevonden”, stelt Van den Berg tevreden. “Januari 2014 hebben we de opdracht gegeven en in mei hadden we de eerste proefpot.” Het proces is snel gegaan, zeker als je weet dat ieder product bij Dragon Plastics zijn eigen op maat gemaakte matrijs krijgt. Met die matrijs kunnen nu zo’n 50 tubes per week worden geproduceerd.

Dragon Plastics denkt graag mee

Dat productieaantal is ook nodig. The Vertical Garden Tube kon al snel rekenen op een flinke bestelling, ondanks dat in 2014 nog het seizoen werd gemist. “Nog even en we moeten er een matrijs bij laten maken”, blikt Van den Berg vooruit. En hij is niet de enige. “Ik ben een enorme control freak, maar bij Danny is dat niet nodig. Die denkt ook stapjes vooruit, dus ik kan het met een gerust hart aan hem en Dragon Plastics overlaten.”

Meer informatie over DRAGON PLASTICS B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!