Samen met scholieren een herdenkingsroos maken voor 75 jaar vrijheid

  • Onderwijs & Training

Stichting Wijzer met IJzer en Mondra Opleidingen starten samen dit nieuwe project, in eerste instantie als eerbetoon aan de gesneuvelde Airborne-militairen in 1944 maar strekt zich nu uit tot de 75-jarige dodenherdenking op 4 mei 2020.

Samen met scholieren een herdenkingsroos maken voor 75 jaar vrijheid

Op 22 september is de eerste poppy, klaproos tijdens de herdenking in Oosterbeek door twee scholieren op het graf van een onbekende soldaat gelegd. In Engeland wordt op Remembrance Day op 11 november de herdenking gehouden.

75 jaar Vrijheid

Wij gaan naar de scholen toe om samen met de scholieren aandacht te besteden aan 75 jaar Vrijheid. Groep 1, 2, 3 krijgen een kleurplaat om in te kleuren, groep 4, 5, 6 maken van een bouwplaat een klaproos van papier en de groep 7 en 8 drijven een koperen klaproos met een messing steel. Tijdens het evenement The Island 44-45, gehouden op het landgoed Schoonderlogt in Elst (gld) van 7 t/m 13 oktober 2019, is het startschot gegeven voor inschrijving van deelname voor scholen.

Op 5 mei krijgen de klaprozen die door de leerlingen van de scholen zijn gemaakt een speciale plaats.

Tijdens een speciale bijeenkomst met Engelsen op 28 september 2019 is een in de Betuwe gebakken klinker doormidden gehakt en beide delen voorzien van een Herdenkingsklaproos. Doordat nu een deel in Engeland staat en een deel in Nederland is gebleven, blijven Nederland en Engeland verbonden.

De oorsprong

Het idee om de klaproos symbool te maken voor de slachtoffers van de Grote Oorlog ontstond in de Verenigde Staten, waar hoogleraar, dichteres en humaniste Moina Michael het gedicht We Shall keep the Faith schreef, waarin de klaproos net als in het gedicht van de Canadese arts, militair en dichter John McCrae uit 1915 een rol speelt, maar dan niet als stille en schone getuige van dood en vernietiging, maar als teken van hoop voor de toekomst.

In deze zin werd de klaproos al snel na de eerste Wereldoorlog geadopteerd door The Royal British Legion, een liefdadigheidsinstelling voor Britse veteranen. Deze organisatie begon al spoedig met het verkopen van kunststoffen klaprozen. Met de opbrengsten uit de verkoop kon het legioen de veteranen ondersteunen, terwijl de kopers de klaproos op hun revers konden dragen als teken van solidariteit met hen die tijdens de oorlog gewond raakten en met de nabestaanden van hen die vielen. In de maand voorafgaand aan Remembrance Day ziet men menige Brit met een op de borst gespelde klaproos.

Bronzen Poppies

Koperen klaprozen

Een speciaal aantal van 30 stuks, door smid Cees Pronk, gemaakte koperen klaprozen worden verkocht. Deze speciale herdenkingsklaproos is voorzien van een uniek nummer en een certificaat. De opbrengst wordt gebruikt voor het project.

Deelnemen

Heeft u belangstelling om deel te nemen of wilt u meer informatie neem dan contact op met Janny Huisman.
Mondra Opleidingen, Ambachtsweg 38, 6673 DK Andelst
Telefoon: 0488-454368 of 06-10898045
E-mail: jhuisman@mondra.nl

Meer informatie over Mondra Opleidingen:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!