Samen op zoek naar snel groeiende bedrijven

  • Technologie

Partijen uit de Brainport regio hebben 18 december jl. de AEX-beurs in Amsterdam geopend. Met de gongslag om exact 09.00 uur, lanceerden ze de gloednieuwe accelerator NextOEM.

Samen op zoek naar snel groeiende bedrijven

Het is een programma dat op zoek gaat naar snelgroeiende high tech bedrijven, die de potentie hebben zich te ontwikkelen tot een Original Equipment Manufacturer (OEM) met een omzet van minstens 100 mln Euro per jaar.

Groeiambities waarmaken

Een uitgebalanceerde mix van coaching, kennisoverdracht en het aantrekken van risicokapitaal helpt de tien beste deelnemers hun groeiambities waar te maken. Doel van het programma is mee te bouwen aan de volgende Philips of ASML.

Behoefte aan grote high tech OEM's

Er is een te grote afhankelijkheid van een klein aantal OEM’s. Bovendien zou het voor de economie van Nederland en voor de high tech sector in het bijzonder, goed zijn wanneer meer bedrijven in staat zijn substantieel te groeien en zo een wezenlijke bijdrage te leveren aan grote maatschappelijke vraagstukken als het verbeteren van gezondheid, milieu en welzijn in de wereld. De high tech sector, met haar zwaartepunt in de Brainport regio, staat wereldwijd bijzonder goed bekend. Nederland loopt voor in patenten en blinkt uit op verschillende onderzoeksgebieden. Toch lukt het veel high tech bedrijven niet om voorbij een omzet van enkele miljoenen te komen en door te stoten naar de top. Een belangrijke reden  is de beperkte toegang tot risicodragend kapitaal met een lange looptijd, specifiek gericht op technologische bedrijven. Juist dit kapitaal (venture capital) maakt ambitieuze groei mogelijk. Daarnaast stimuleert NextOEM ondernemerschap. In combinatie met hoogwaardige technologiekennis vormt ondernemerschap een essentieel ingrediënt voor nieuwe industriële winnaars. De combinatie met gespecialiseerd kapitaal maakt het recept compleet voor verdere versterking van Nederland als aantrekkelijke vestigingsplaats voor high tech bedrijven.

Inhoud van het programma

Na een strenge selectie worden maximaal tien jonge technologiebedrijven gecoacht om hun ambitie te realiseren. Dit gebeurt door zeer ervaren ondernemers en doorgewinterde investeerders. Na een intensief programma van zes maanden zal een van deze bedrijven als ‘winnaar’ worden gekozen. Het programma, dat voor iedere deelnemer op maat wordt gemaakt, bereidt ondernemers voor op snelle groei. Ze krijgen bijvoorbeeld adviezen bij het invullen van een volgende financieringsronde, vinden van belangrijke klanten, inrichten van een professionele supply chain voor industrialisatie van hun product of machine, samenstellen van een gebalanceerd management team en het doorontwikkelen van het business plan, zodat het voldoet aan de hoge standaarden van investeerders. Een aantal gerenommeerde experts biedt de deelnemers ondersteuning, net als diverse investeringsfondsen en corporate partners.  NextOEM biedt o.a. masterclasses, coaching, pitches voor venture capitalists en een buitenlandse reis naar een andere toptechnologie regio als Sillicon Valley, Boston, Shanghai of Singapore.

Voor wie is NextOEM?

Potentiële kandidaten voor het NextOEM programma zijn bedrijven met groeiambitie die de startfase voorbij zijn en hun basis technologie op orde hebben. Zij hebben al een eerste product op de markt gebracht en bedienen idealiter al een of meerdere klanten. Naast zelfstandige jonge bedrijven, richt het programma zich nadrukkelijk ook op spin-offs van bestaande high tech OEM’s en spin-outs van universiteiten en kennisinstituten. Bedrijven die mee willen doen, kunnen zich aanmelden via de website van NextOEM.

Meer informatie over Brainport Development :

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!