Scholing KW1C moet Hydro Extrusion Drunen helpen bij oplossen van storingen

  • Onderwijs & Training

Het gebeurt zo nu en dan dat een gerenommeerd en/of internationaal operend bedrijf bij het Koning Willem I College aanklopt voor bij- of nascholing van het eigen personeel, voor wie een verdiepingsslag rondom een bepaalde materie gewenst is.

Scholing KW1C moet Hydro Extrusion Drunen helpen bij oplossen van storingen

Een treffend voorbeeld is een intensieve maar compacte cursus op het gebied van elektrotechniek aan een aantal personeelsleden van Hydro Extrusion Drunen. Het hoofddoel van de missie is om in de nabije toekomst beter het hoofd te kunnen bieden aan elektrotechnische storingen binnen het bedrijf.

In een praktijklokaal ergens op de tweede verdieping van het gebouw aan de Onderwijsboulevard 3 is een select groepje werknemers van Hydro Extrusion Drunen bezig met een 'speurtocht' waarvan de regie feitelijk in handen is van docent elektra Thomas van Doremalen. Het groepje staat voor de uitdagende opgave om uiteenlopende storingen rondom het 'SMC-Japanse eilandenrijk' van de FMC-200 machine op te sporen. "Jullie weten vanuit de praktijk dat je voorspelbare en minder voorspelbare dingen kunt tegenkomen wanneer je op zoek bent naar storingen. In deze gesimuleerde situatie met in totaal tachtig storingen is dat niet anders", waarschuwt Van Doremalen met een halve lach waarin een soort voorpret waarneembaar is.

Bevlogen en leergierig

Bij de cursus hoort een op maat gesneden reader, met zorg samengesteld door Van Doremalen in samenwerking met Luc van der Kaa, M&R technicus bij het Drunense bedrijf. "Voorlopig gaan we uit van een cursusduur van circa twintig weken, afhankelijk van het tempo van de groep. Elke dinsdagavond is er een vier uur durende les op het KW1C. Aan bod komen zéér diverse items die in zes categorieën zijn onder te verdelen: storing zoeken, besturingstechniek, tekening lezen, meet- en regeltechniek, aandrijftechniek, robotica en niet te vergeten storing zoeken. Daarbij maken we tevens gebruik van een hightech besturingskast met gesimuleerde storingen, onlangs geschonken door het Wijchense bedrijf Modderkolk waarmee we al jaren samenwerken", licht Van Doremalen toe.

Fons de Vaan en Michael van Bijsterveldt

Daarnaast krijgen de cursisten iets mee van de verschillende onderdelen van Microsoft Office. "Een deel van het algehele programma vormt een overlap met onze reguliere niveau-4 opleiding 'Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie'. Het mooie van deze groep is dat iedereen bevlogen en leergierig is. En dat terwijl ze allen niveau-4 al achter de kiezen hebben. Ik heb er dan ook het volste vertrouwen in dat ieder individu aan het einde van de rit met een certificaat de deur uitgaat."

Maatschappelijke taak

Via het Bureau Bedrijven & Relaties van het KW1C is het onderhavige traject in werking gezet. "Afgelopen mei tijdens een brainstormsessie op het gebied van HTM, toen Hydro ook aanwezig was, is het balletje gaan rollen. Het bieden van maatwerk is ontzettend belangrijk wanneer je het hebt over dergelijke scholingstrajecten. Dat had ook dit keer weer een hoge prioriteit", vertelt senior adviseur Jacques Doomernik.

René van Uden, directeur van de Middelbare Techniek School(MTS) bij het KW1C, is positief gestemd over de huidige ontwikkelingen voor wat betreft bij- en nascholing aan 'derden'. "Onze core business is en blijft het aanbieden van reguliere opleidingen op niveau 2, 3 en 4. Maar rechtstreeks inspelen op de behoeften en wensen van geïnteresseerde partners en bedrijven is evenzeer een maatschappelijke taak die we met beide handen oppakken. Per slot van rekening is de samenleving erbij gebaat wanneer de industrie en de bijbehorende diensten naar een hoger level getild worden", benadrukt Van Uden. Andere multinationals zoals Heineken en Mars maken al geruime tijd gebruik van het scholingsaanbod van het KW1C, maar dan vooral op het terrein van de procestechniek.

Actueel issue

"We zijn erg tevreden over de inhoud en het niveau van deze cursus. Dit voegt écht iets toe aan ons bedrijf!", vult Jeroen van der Stelt aan. Bij Hydro Extrusion Drunen fungeert hij als manager Maintenance & Engineering. "Dat onze cursisten gelijk konden beginnen op een moment dat het ons schikte, hebben we eveneens als een pluspunt ervaren."

Meer informatie over Koning Willem I College:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!