Seminar sluit eerste fase van European Iron Academy af

  • Onderwijs & Training

Met een futuristische blik op de Betuwe opende burgemeester van Asseldonk van de Gemeente Overbetuwe het afsluitende seminar van de European Iron Academy. Dit is een project waarin de Europese smeedopleidingen worden samengevoegd in één vakopleiding.

Seminar sluit eerste fase van European Iron Academy af

Burgemeester van Asseldonk toonde aan de meer dan 75 internationale- en nationale deelnemers aan dat de regio zowel moderne techniek en een blik op de toekomst concreet koppelt aan een gedegen vakmanschap, in dit geval het smidsvak.

Mondra Opleidingen

Het Europese project “European Iron Academy” (EIA) is opgezet door Janny en Cees Pronk van Mondra Opleidingen in Andelst. Cees geeft al jaren succesvolle opleidingen om toekomstige vakmensen op te leiden in het smeedvak. Het valt op dat er eigenlijk weinig opleidingen op dit gebied zijn en dat er een behoorlijke versnippering is. Hier is het idee van de EIA ontstaan. Mondra Opleidingen zocht internationale partners tijdens een vergadering van de “Ring of the European Cities of Iron Works” en startte het project EIA, mede gefinancierd door Erasmus +, met als doel om een Europese vakopleiding smeden op niveau te gaan ontwikkelen De 6 partners en Mondra Opleidingen inventariseerden alle bestaande opleidingen en zetten een website op. Hiermee kan direct een overzicht verkregen worden van wat er in Europa allemaal is. Ook diverse instructiefilms maken de website compleet.

Presentatie

Dit seminar is de afsluiting van de eerste fase en is bedoeld om de behaalde resultaten breed te presenteren. Ruim 75 deelnemers uit 10 landen, smeden, opleidingsinstituten, kenniscentra’s en belangstellenden kwamen op 8 november, naar de Oude Veilinghal in Andelst waar een professioneel seminar was georganiseerd. De opening werd verricht door de Burgermeester die de link legde tussen de oude veilinghallen, het smeedvak en de moderne technologie uit de regio. Daarna voerde dagvoorzitter Josephine Zwaan het internationale gezelschap door het dagprogramma heen.

Demonstratie bronsgieten

In de middagpauze werd er bij Mondra Opleidingen naast een ruime lunch ook een demonstratie smeden door leerlingen en leermeester van Mondra Opleidingen en een demonstratie bronsgieten verzorgd. De aanwezigen genoten van de lunch en hadden ruim de tijd om informatie uit te wisselen. Na het middagprogramma werd het seminar afgesloten met een informele borrel.

Tweede fase

De resultaten tot nu toe zijn dat er een inventarisatie op Europese schaal is van alle smeedopleidingen, dat de niveaus bekend zijn en vastgelegd zijn en dat er een website is waarop al deze informatie en informatie over het smeden en smeedopleidingen in Europa te vinden is. Het is uiteraard de bedoeling om in een nog op te starten 2e fase verder te gaan met het opzetten van een concrete EIA.

Meer informatie over Mondra Opleidingen:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!