SIKA trekt drie projecten van 8RHK ambassadeurs

  • Regionale ontwikkeling

Ondernemers zijn de stuwende kracht van de samenleving. SIKA, de Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek, verbindt Achterhoekse ondernemers en behartigt hun belangen. “Wij spannen ons in voor een leefbare, toekomstbestendige Achterhoek met ruimte voor ondernemerschap”, zegt Arthur Jansen.

SIKA trekt drie projecten van 8RHK ambassadeurs

Foto © Richard Stegers: Arthur Jansen, voorzitter van SIKA en lid van de Achterhoek Board

Arthur Jansen, voorzitter van SIKA en lid van de Achterhoek Board, is erg tevreden over de nieuwe structuur van de regionale samenwerking onder de naam 8RHK ambassadeurs. “De Achterhoek Board en zeker de thematafels zorgen voor een grote meerwaarde. Overheden en ondernemers weten elkaar sneller en beter te vinden. Dat moet ook, want de belangen zijn groter en daarom moet je over de grenzen heen kijken. Er zijn al flinke stappen gemaakt. Daar word ik heel enthousiast van.” SIKA is een serieuze deelnemer in de regionale samenwerking. “We weten precies wat er leeft bij ondernemers en waar ze tegenaan lopen. In overleg met de andere participanten zoeken we naar oplossingen. Samen sta je sterker.”

SIKA verbindt bedrijven

Het industriële bedrijfsleven is in de Achterhoek goed verenigd. “Samen met VNO-NCW Achterhoek zijn wij het meest invloedrijke bedrijvennetwerk”, aldus Jansen, in het dagelijks leven eigenaar van AWEJA Railsystemen en ZEUS Magazijninrichting in Ulft. “Aangezien er zoveel bedrijven zijn aangesloten bij de individuele industriekringen, vertegenwoordigen wij een enorme achterban. Alle SIKA-bestuursleden zijn ondernemers, actief in hun lokale industriële kring.” SIKA maakt zich sterk voor een verdere verbetering van de bedrijvigheid en daarmee de toekomstige leefbaarheid in de Achterhoek. Een integrale aanpak is daarbij van groot belang. “Het vergroot het draagvlak en brengt plannen op een hoger peil.”

Aantrekkelijke regio

De Achterhoek staat voor flinke uitdagingen. De gezamenlijke aanpak hiervoor is uitgestippeld in de Achterhoek Visie 2030. Een krachtig bedrijfsleven met voldoende groeimogelijkheden is daarbij van levensbelang, stelt Jansen. “Alleen dan blijven de voorzieningen op peil. We willen als regio aantrekkelijk zijn. Dat betekent: goede bereikbaarheid, interessant werk, voldoende woningen en prima voorzieningen.” SIKA zet daarbij in op mobiliteit, duurzaamheid, techniek en onderwijs. Zo worden jongeren gestimuleerd om te kiezen voor techniek. Een mooi voorbeeld is het initiatief van de Industriekringen om leerlingen van basisscholen en voortgezet onderwijs 3D-printers te laten maken.

Ook duurzaamheid en energietransitie krijgen alle aandacht. Achterhoek Onderneemt Duurzaam (AOD), een initiatief van SIKA, trekt de kar. “Al meer dan 500 bedrijven hebben zich aangesloten. Het project neemt ondernemers bij de hand en zorgt dat ze toekomstbestendig worden, met direct financieel voordeel.” En in het pilotproject Circulair en Toekomstbestendig Ondernemerschap van SIKA en Hogeschool Arnhem-Nijmegen gaan drie Achterhoekse bedrijvenparken collectief aan de slag met circulair ondernemen. Het proefproject dient als voorbeeld voor de hele provincie. “Een circulaire economie biedt enorme kansen voor een leefbare en toekomstbestendige Achterhoek”, aldus Jansen.

8RHK ambassadeurs is de samenwerking tussen Achterhoekse ondernemers, overheid en organisaties in de Achterhoek Board, - Raad en - Thematafels. Ook provincie Gelderland neemt deel. De projecten Zelf een 3D-printer maken, Achterhoek Onderneemt Duurzaam en Circulair en Toekomstbestendig Ondernemerschap worden gestimuleerd en ondersteund door 8RHK ambassadeurs. Zie voor alle projecten 8rhk.nl/smart-economy-smart-living/.

Auteur: Richard Stegers

Meer informatie over 8RHK Ambassadeurs:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!