SMART HUB biedt volop aandacht voor duurzaamheid in logistiek

  • Logistiek & Vervoer

Duurzaamheid staat al jarenlang hoog op de agenda bij Spierings Smart Logistics in Den Bosch. Ook binnen hun nieuwe SMART HUB concept is duurzaamheid een continu aandachtspunt.

SMART HUB biedt volop aandacht voor duurzaamheid in logistiek

Het terugdringen van het energieverbruik in de gebouwen, het bundelen van goederenstromen, het beperken van CO2 uitstoot en een gedragsverandering bij de medewerkers, zijn allemaal zaken waar hard aan gewerkt is de laatste tijd.

Op het SMART HUB terrein staan verschillende gebouwen, sommige al behoorlijk oud. In een nieuw aangeschaft kwaliteitssysteem voor gebouwenbeheer staat sinds kort alles opgeslagen wat met een gebouw te maken heeft: inhoud, energieverbruik, onderhoudscontracten, kadastrale gegevens, bouwtekeningen, risico-inventarisaties, werkelijk alles is ingevoerd en wordt bijgehouden. ‘Hiermee kunnen we de gebouwen veel beter ‘managen’ en tijdig aan de juiste knoppen draaien’, vertelt Frank Bruurs, directeur van Spierings Smart Logistics en het brein achter het SMART HUB concept. ‘Het energieverbruik per gebouw is nu inzichtelijk, waardoor het veel gemakkelijker wordt om verbeteringsplannen te maken. De oudere gebouwen bijvoorbeeld zijn slecht geïsoleerd. Het heeft dan geen zin om daar een energiezuinige verwarmingsinstallatie in te bouwen. Je zult eerst de isolatiewaarde van zo’n gebouw moeten opschalen.’

Goed afgestelde werktemperatuur verhoogt productiviteit

Veel van de bedrijfsruimtes op het SMART HUB terrein zijn inmiddels voorzien van ledverlichting. In enkele warehouses zijn oude verwarmingselementen vervangen door energiezuinige warmtepanelen die vanaf het plafond de warmte gericht naar beneden stralen. Ze hangen vooral boven werkplekken waar mensen stilstaand werk doen, bijvoorbeeld bij het in- of ompakken. Deelschakelingen zorgen ervoor dat begrensde gebieden binnen een magazijn verschillende temperaturen kunnen hebben, afgestemd op de werkzaamheden die er plaatsvinden. Een behaaglijke werktemperatuur is niet alleen prettig voor de medewerkers, het verhoogt bovendien de productiviteit.

Het verduurzamen van de gebouwen is een kostbare investering. ‘We kunnen onmogelijk alles in een keer doen’, vertelt Frank. ‘Op termijn streven we ernaar dat al onze gebouwen een energie prestatie certificaat hebben van A t/m D. Het is immers ook voor onze klanten en partners belangrijk te weten dat een gebouw of een installatie aan bepaalde condities voldoet.’

Aanspreken op gedrag

Naast de aanpassingen aan gebouwen en installaties, is het ook van belang de medewerkers goed te informeren over de nieuwe technieken. Hoe werkt de sensorgeleide verlichting en hoe houden we de warme lucht binnen het gebouw? Inzichtelijk maken hoeveel er bespaard wordt. Aanspreken op gedrag hoort daar ook bij. ‘Het heeft weinig nut de airco aan te zetten, als je collega net de verwarming omhoog heeft gedraaid’, legt Frank uit. ‘Op dat soort gedrag proberen we goed te sturen en mensen uit te leggen hoe het anders kan.’

Bundelen van goederenstromen

Ook op het gebied van transport maakt het bedrijf duurzame stappen. Steeds meer klanten vinden hun weg naar SMART HUB in Den Bosch. Dat biedt kansen om goederenstromen voor dezelfde bestemmingen te bundelen of om retourvrachten te realiseren, waardoor lege kilometers worden gereduceerd.

Maar er is meer: door de unieke ligging van het SMART HUB terrein, direct aan de waterzijde, kunnen containers per binnenvaartschip vanaf Rotterdam of Antwerpen worden aangeleverd. Deze duurzame vorm van transport over het water houdt dagelijks vele duizenden trucks van de weg. Eenmaal aangemeerd kunnen de containers linea recta van het schip voor de deur van het warehouse worden neergezet. ‘Vroeger gingen die containers met een truck vanaf de terminal via de openbare weg naar ons terrein. Door een slimme verbinding te maken aan de achterzijde, kunnen ze nu meteen achterom worden afgeleverd. Er komt geen truck meer aan te pas. Het is maar een korte afstand, maar veel kleine beetjes bij elkaar, maken ook een grote besparing in CO2 uitstoot’, aldus Frank Bruurs.

Het nieuwe warehouse dat dit jaar nog wordt gebouwd op het SMART HUB terrein zal uiteraard voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van duurzaamheid. Ook krijgt het aan de achterkant 6 speciale docks waarop containers direct vanaf het schip, zonder tussenkomst van een truck, kunnen worden neergezet.

Meer informatie over SMART HUB:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!