Spelenderwijs procesverbeteringen inzien én doorvoeren met Leanspellen

  • Zakelijke dienstverlening

De wil om processen in organisaties te verbeteren, is er meestal wel. Maar hoe krijg je de verspillingen zichtbaar om ze echt te kunnen aanpakken? De leanspellen voor de zorg zijn een speelse manier om te ontdekken waar werkprocessen anders en beter kunnen worden ingericht.

Spelenderwijs procesverbeteringen inzien én doorvoeren met Leanspellen

Leanspellean voor de zorg

Het spel ‘Wie is hier de patiënt’ is ontwikkeld voor de zorg, maar ook inzetbaar in andere branches. Het UMCU en Q4All ontwikkelden dit Leanspel enkele jaren geleden. Nieuw is de facilitaire simulatiegame. Het UMCU en Q4All organiseren gezamenlijk ‘proeverijen ‘ om kennis te delen en andere organisaties bekend te maken met de leanspellen.  

Procesverbetering zichtbaar

Esther Schuurmans van Q4All. “In de zorg – zoals bij ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties, medische laboratoria – moeten werkprocessen slimmer worden ingericht. De verspillingen moeten eruit. Maar die verspillingen zitten vaak verstopt in afdelingen. Het Leanspel ‘Wie is hier de patient?’ is een simulatiegame die inzichtelijk maakt waar patiëntenstromen en informatiestromen beter kunnen worden georganiseerd. De hele keten doet mee.”

Praktische procesanalyse

Deelnemers, bijvoorbeeld mensen van verschillende afdelingen in een ziekenhuis, spelen het spel onder begeleiding van een Leanspecialist zoals Esther Schuurmans. Speldeelnemers zien het bord letterlijk volstromen met informatie en patiënten. Voor hun neus ontstaan de ophopingen en wachttijden. Tegelijkertijd ontstaan zichtbaar aanknopingspunten om direct op de werkvloer toe te passen. In diverse verbeterrondes worden de informatie- en patiëntenstromen weer hanteerbaar, vooral door beter met elkaar samen te werken. De vraag ‘wat heb je van mij nodig?’ blijkt voor deelnemers de belangrijkste vraag om te leren stellen. Het consequent stellen van die ene simpele vraag, maakt formulieren in veel gevallen overbodig.

Een deelnemer van het Radboud UMC zegt over de workshop met het Leanspel voor de zorg: “Het resultaat van de workshop is een stapsgewijze analyse van het proces en het inzichtelijk maken waar de verbeterpunten zitten.”

Leanspellen

UMC en Q4All willen samen de opgedane kennis met de praktische Lean spelvormen voor een grotere groep organisaties toegankelijk maken via www.leanspellen.nl en de Lean proeverijen per kwartaal. Het Leanspel voor de zorg is alleen bruikbaar met een licentie. Aanschaf kan via www.leanspellen.nl

Proeverij lean zorg spel

Q4All

Q4All bezat jarenlang de exclusiviteit van de licentie van het leanspel in de zorg. De licentie was al toegankelijk voor andere zorgorganisaties en komt nu ook beschikbaar voor andere Leantrainers. Meer informatie over Q4All in het bedrijfsprofiel Q4All.

Auteur: Hennie van de Kar

Meer informatie over Q4ALL:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!