Spoorzone Tilburg wordt bruisend en circulair

  • Regionale ontwikkeling

De gemeente Tilburg verandert de Spoorzone naast het NS-station in een bruisend, levendig onderdeel van de stad. De renovatie van vier monumentale industriële panden in het gebied grijpt Tilburg aan om werk te maken van de circulaire ambities.

Spoorzone Tilburg wordt bruisend en circulair

Tilburg wil in 2045 circulair zijn, maar hoe vertaal je de ambities naar de praktijk? De subsidieregeling voor Advies Klimaatneutraal en Circulair Inkopen (AKCI) stelde adviesbureau Alba Concepts in staat een ‘circulariteitsraamwerk’ op te stellen waar Tilburg volgens gemeentelijk beleidsadviseur Maikell van Rooijen mee vooruit kan – misschien zelfs wel tot 2045.

Naar minimaal Energielabel C

Van Rooijen maakt namens het vastgoedbedrijf van de gemeente deel uit van het bouwteam. Dit is speciaal opgericht voor de renovatie van de vier gebouwen, die onder de noemer 'de Broedplaats' al intensief worden gebruikt door onder andere Theater de Boemel - hotspot RAWW- Hogeschool Fontys en Club Smederij.

"Sloop van de gebouwen zou zonde zijn, als je kijkt naar aspecten als cultuurhistorie, architectuur en sfeer", vindt Van Rooijen. "De gemeente wil ze graag voor de stad behouden, maar op een duurzame wijze. Sommige gebouwen hebben Energielabel F. De renovatie moet ze minimaal naar Energielabel C tillen."

Om te voorkomen dat de gewenste duurzaamheid ten koste gaat van de eveneens nagestreefde circulariteit, kreeg de duurzaamheidsadviseur binnen het bouwteam voor de Broedplaats gezelschap van een ‘circulariteitsadviseur’, een functie die door Alba Concepts werd ingevuld.

Tilburg heeft een ambitieuze Circulaire Agenda, maar die bleef een beetje in de pilotfase hangen", blikt Van Rooijen terug. "Je kunt als gemeente pas sturen op circulariteit in bouw- en vastgoedprojecten, als je de doelen en ambities hebt vertaald naar kritische prestatie-indicatoren (KPI’s) die meetbaar en verifieerbaar zijn. Die opdracht hebben we bij Alba Concepts neergelegd."

Lees het uitgebreide artikel via Circulariteitsraamwerk helpt tilburg om ambitieuze circulaire agenda uit te voeren.

Meer informatie over Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO):

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!