home » projecten » Bouw »

Stadskantoor Utrecht geopend

  • Bouw

Op 15 meter naast het spoor van Utrecht Centraal is in de afgelopen drie jaar een prestigieus gebouw verrezen: het nieuwe Stadskantoor. Croon is verantwoordelijk voor realisatie en het onderhoud van de elektrotechnische installaties.

Stadskantoor Utrecht geopend

Elf gemeenteafdelingen zijn daar op 7 oktober 2014 in ondergebracht. Het gebouw, in de vorm van een U, werd geopend door burgemeester Jan van Zanen.

Het gebouw, aan het Jaarbeursplein direct naast Utrecht Centraal, heeft plek voor 3000 werknemers. Het is 92 meter hoog en telt 21 verdiepingen. Voorheen werkten de ambtenaren op dertien locaties verdeeld over de stad. Vaste kantoren zijn er in het nieuwe gebouw nauwelijks meer, de ambtenaren werken op zogenoemde flexplekken. "3000 ambtenaren verhuisden in slechts twee dagen tijd. Dat is een historische gebeurtenis in de eeuwenoude geschiedenis van onze stad", zei Van Zanen.

Alles onder één dak

Alle gemeentelijke diensten bevinden zich door de verhuizing onder één dak. Utrechters kunnen in het Stadskantoor terecht voor het aanvragen van een paspoort of rijbewijs, maar ook voor bouwvergunningen, verhuizingen, vaccinaties of uitkeringen. Het College van Burgemeester en Wethouders zit ook in het nieuwe Stadskantoor. Wel blijft de gemeenteraad vergaderen in het oude stadhuis in het centrum.

8.000 ton staal

De bouw van het Stadskantoor Utrecht was een complex en ambitieus, vanwege de locatie: direct naast Utrecht Centraal, één van de drukste openbaar vervoersknooppunten van Nederland. Voor de realisatie van het Stadskantoor Utrecht contracteerde ontwikkelaar NS Poort een drietal VolkerWessels ondernemingen; Boele & van Eesteren, G&S Bouw en HOMIJ Technische Installaties, en Croon Elektrotechniek.

‘Voor de constructie is 8.000 ton staal gebruikt,’ vertelt uitvoerder Cees Buitendijk van Croon, ‘dat is meer dan voor de Eiffeltoren. Het is ook echt een bijzonder gebouw: het staat gedeeltelijk naast en op de stationshal, de architectuur is erg indrukwekkend. Zo is er enorm veel glas gebruikt: in de grote hal sta je onder een hoog glazen dak naar de verschillende verdiepingen te kijken.’

Meer informatie over CROONWOLTER&DROS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!