'Stagiaires met groene vingers helpen echt iets mee op te bouwen'

  • Onderwijs & Training

Leerlingen die bij je instromen het vak leren, een positieve ervaring laten opdoen en aan je bedrijf binden. Het is een fijn uitgangspunt dat voor alle partijen het meest rendement oplevert, weten ze bij Geleijns Hoveniers in het West-Brabantse Langeweg.

'Stagiaires met groene vingers helpen echt iets mee op te bouwen'

Mede-eigenaar Jenny Ploeg: “Op dit moment wordt ons zeskoppige team versterkt door een leerling die één dag per week les krijgt op het Prinsentuin College en vier dagen werkt.” Ploeg en haar man Henk zien deze leerlingen graag komen. Niet alleen in de technische en logistieke sector bestaat een dringend tekort aan helpende krachten, Geleijns en andere hoveniersbedrijven zien precies dezelfde tendens.

App

Vanaf het tweede studiejaar kunnen leerlingen enkele maanden stage komen lopen bij Geleijns Hoveniers. Inmiddels is een app op de markt gekomen die hen precies vertelt op welk moment er bij welk bedrijf een stageplek te vergeven is. Ook Geleijns registreerde zich, waardoor studenten nu onder meer lezen dat ze daar in een klein team komen te werken, in een vertrouwde omgeving.

Basisvakkennis

Ploeg ziet de app als een stimulans voor de jeugd: “Voor hen is het vaak nog lastig inschatten welke bedrijven uit de omgeving goed aansluiten bij hun profiel.” Het is een win-win situatie, want het hoveniersbedrijf brengt de originele vakkennis met veel plezier over op haar stagiaires en ziet ze graag blijven. “Vanaf het moment dat de basisvakkennis aanwezig is, kunnen ze van daaruit creatief zijn.” De medewerkers van Geleijns merken dat de kennis over planten vaak nog wat achterblijft. “Terwijl die juist zo belangrijk is, met name met betrekking tot plantenziektes.”

Onderhoud

Waar in het hoogseizoen de focus ligt op de aanleg van nieuwe tuinen, krijgt het onderhoud gedurende het hele jaar aandacht. “Dat is de basis van ons bedrijf. Leerlingen zien bij ons hoe ze de planten het beste kunnen snoeien, wat de groei- en bloeiseizoenen zijn van iedere plant, hoe het zit met bemesting en het onderhoud van gras en hoe je een haag moet snoeien.” Ook de leerlingen moeten er gevoel voor ontwikkelen: plantenziektes en insecten die op de tuin afkomen, het is opletten en vervolgens handelen.

Jubilea

Onlangs werd nog een feestje gevierd bij Geleijns, want één van de medewerkers vierde zijn 25-jarig jubileum. Een andere medewerker draait al 35 jaar mee. Het zijn jubilea die het bedrijfsleven steeds minder vaak ziet. De vraag naar mensen met groene vingers blijft groot. “In het zuiden van Nederland kwamen vorig jaar acht leerlingen van school met een diploma als hovenier”, weet Ploeg. “En dat terwijl de vraag naar deze mensen onverminderd groot blijft.”

Wat Ploeg betreft hoeft werken achter een computer niet het ideaalbeeld van jongeren te zijn. “We laten leerlingen zien hoe mooi het is om nieuwe tuinen te maken en die ook te behouden. Wat telt, is dat je zelf iets mee hebt opgebouwd.”

Auteur: Carline Klijn – van Best

Meer informatie over GELEIJNS HOVENIERS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!