home » projecten » Bouw »

Start bouw brandweerkazerne Bergen op Zoom

  • Bouw

Burgemeester Han Polman het officiële startsein voor de bouw van een nieuwe brandweerkazerne aan de Van Konijnenburgweg/Calandweg in Bergen op Zoom gegeven.

Start bouw brandweerkazerne Bergen op Zoom

Volgend jaar september wordt de nieuwe kazerne in gebruik genomen door de Brandweer Midden- en West-Brabant.

De brandweerkazerne komt in de plaats van de huidige kazerne aan de Westersingel. Die voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. BAM Utiliteitsbouw regio Eindhoven realiseert, in samenwerking met Sturm Architekten, Grontmij en BAM Techniek regio West, de nieuwbouw.

De nieuwe kazerne is een bijzonder gebouw in het plan ScheldeVesting. Niet alleen qua ontwerp maar ook qua invulling. In het gebouw zijn diverse functies ondergebracht, zoals een remise voor de voertuigen, magazijnen, werkplaatsen, kantoren en instructieruimtes, maar ook een woonkamer, keuken en slaapvertrekken voor het brandweerpersoneel dat in 24 uurdienst werkt. In totaal biedt de kazerne ruimte aan 28 voertuigen en circa 50 brandweermannen en -vrouwen (beroeps, vrijwilligers en kantoorpersoneel).

Ook de totstandkoming van het gebouw is bijzonder. Brandweer en gemeente zijn hierin nauw samen opgetrokken, waarbij beide partijen hun kennis hebben ingebracht. Een klankbordgroep van de brandweer heeft haar wensen en ideeën met betrekking tot gebruik van het gebouw kunnen inbrengen.

Verder gebeurt de realisatie volgens het principe van design, build & maintain, een totaal andere bouwmethode dan traditioneel volgens een bestek. Design, build & maintain betekent dat BAM Utiliteitsbouw verantwoordelijk is voor het ontwerp, de realisatie en het onderhoud. Het ontwerp wordt in overleg met de opdrachtgever stapsgewijs uitgewerkt. Het ontwerp en de uitvoering van de bouw lopen in elkaar over en zo worden bijvoorbeeld de toe te passen materialen tijdens het proces bepaald. Met BAM Utiliteitsbouw zijn bovendien afspraken gemaakt over het onderhoud van de kazerne na realisatie.

Meer informatie over BAM BOUW EN TECHNIEK B.V. REGIO ZUID:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!