home » projecten » Bouw »

Start nieuwbouw Weener XL na zomer 2020

  • Bouw

De bouw van het nieuwe Weener XL aan de Oude Vlijmenseweg in ‘s-Hertogenbosch kan ondanks de coronacrisis na de zomer beginnen. Onder leiding van HEVO is een evenwichtig ontwerp gemaakt voor de nieuwbouw, geheel binnen het beschikbare bouwbudget en planning.

Start nieuwbouw Weener XL na zomer 2020

Weener XL is het werk-ontwikkelbedrijf van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Vanuit de gemeente bestaat de wens om duurzame en energieneutrale huisvesting te ontwerpen vanuit de hospitality-gedachte, waarbij de nadruk ligt op gastvrijheid voor bezoekers en medewerkers. Weener XL helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en ontvangt 17.000 inwoners per jaar. Deze inwoners komen om te werken, een uitkering aan te vragen of voor begeleiding naar een baan.

Open en gastvrij

HEVO heeft een integraal ontwerpteam samengesteld dat bestaat uit lokale partijen, te weten het Bossche samenwerkingsverband HEVO/Tarra/Buro Kade/MTD/RA infra/BPEM/Archimedes.

In het ontwerp staat de menselijke maat centraal. Het gebouw wordt in een groene omgeving geplaatst en moet vooral rust uitstralen, weinig prikkels bevatten en een plek zijn waar mensen op een prettige manier kunnen werken.
Het ontwerp is helemaal integraal uitgewerkt en sluit aan bij het Programma van Eisen. Hiervoor is zeer intensief samengewerkt met de opdrachtgever en een vijftal werkgroepen van gebruikers.
We gaan nu samen met de bouwteamaannemer het Technisch Ontwerp uitwerken om tot een definitieve aanneemsom van de aannemer te komen.

Weener XL ondertekende in april 2020 het contract met hoofdaannemer Dura Vermeer Bouw Zuid.

Circulair en biobased materialen

Een van de uitgangspunten van de nieuwbouw is om een circulair gebouw te realiseren, waarbij gebruik gemaakt wordt van biobased materialen. Dit zijn materialen die makkelijk hergebruikt kunnen worden of weer kunnen worden opgenomen door de natuur.
In kwalitatieve zin is gedurende het hele traject gezocht naar de kwalitatief meest hoogwaardige oplossing binnen de uitgangspunten van circulariteit en het biobased principe.

Geen afval, geen uitval

‘Geen afval, geen uitval’ is het uitgangspunt van dit bijzondere project. Voor de bouw wordt gebruik gemaakt van natuurlijke en afbreekbare materialen. Ook worden al eerder gebruikte materialen uit andere gebouwen daar waar mogelijk hergebruikt. Dit circulaire en natuurlijke karakter wordt overal in en rondom het gebouw zichtbaar. Het nieuwe gebouw krijgt een grotendeels houten draagconstructie.

Zonnepanelen en warmtepompen gaan zorgen voor de energieopwekking. Daarnaast krijgt het gebouw een dak dat is begroeid met verschillende vetplantjes. Het nieuwe gebouw heeft een oppervlakte van 14.000 m² en kan volledig worden hergebruikt. Ofwel als geheel, ofwel als losse elementen.

Klik hier voor meer projectinfo.

Meer informatie over HEVO B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!