STODT: ondersteunen en versterken van de maakindustrie

  • Automotive

STODT, de technische bedrijfsopleider, verzorgt meer dan 250 verschillende cursussen en BBL opleidingen op MBO en HBO niveau. Lees het interview met Jeroen Rouwhof.

STODT: ondersteunen en versterken van de maakindustrie

STODT is een zelfstandig kenniscentrum en praktijkopleider dat bedrijven in de maakindustrie helpt om hun engineering en productieproductieprocessen te verbeteren en zo een blijvend hoger rendement te behalen. Hierbij ligt het zwaartepunt op de praktijk, deskundige begeleiding, advisering, een up-to-date lesprogramma en een moderne CNC machinepark. Directeur Jeroen Rouwhof vertelt hier meer over.

Het team

“Zelf werk ik al bijna 18 jaar bij STODT, eerst als opleidingsadviseur en toen ben ik doorgegroeid naar het management, oktober 2014 ben ik algemeen directeur geworden. We werken met 23 mensen vast en dat zijn o.a. de adviseurs, accountmanagers, administratie en drietal specialistische docenten. Daarnaast hebben we 150 flexibele specialisten die we voor de opleidingen en cursussen inzetten. We verzorgen 250 verschillende opleidingen en cursussen, als je al die trainers in dienst moet hebben dan wordt het onbetaalbaar. Vaak zijn dit specialisten die een vaste baan hebben, maar het bijvoorbeeld leuk vinden om ’s avonds of één keer per week hun kennis te delen”, aldus Jeroen.

“Daarom zijn wij ook lid bij AutomotiveNL…”

Opleidingen voor automotive

Bij STODT verzorgen ze veel opleidingen voor toeleveranciers binnen automotive, denk hierbij aan bedrijven die onderdelen maken voor BMW en Mercedes. “Zij hebben hoogwaardige opleidingen nodig zoals AUKOM, dat is een opleiding voor meettechnici. Voor de Benelux zijn wij daar de opleider voor. Daarom zijn wij ook lid bij AutomotiveNL, zo horen we tijdens evenementen wat er speelt in de branche enF" waar de ontwikkelingen naartoe gaan. Wij proberen daar onze opleidingen en cursussen op aan te passen. Onze missie is: ondersteunen en versterken van de maakindustrie in Nederland.”

Nieuwe vestiging

Sinds september heeft STODT een nieuwe vestiging in Best geopend. De reden hiervoor? “Soms kwamen er groepen uit bijvoorbeeld Eindhoven naar Twente voor een opleiding en zij vonden het toch wel ver rijden. We hebben toen besloten om ook een vestiging in het zuiden te openen, omdat daar veel vergelijkbare industrie zit zoals in Twente.” Zo vertelt Jeroen dat er al een aantal mooie bedrijven cursisten hebben aangemeld in Eindhoven, zoals VDL en Philips Healthcare. 

“Bedrijven hebben moeite met vacatures vullen”

Vacatures vullen

“Waar bedrijven vaak nog moeite mee hebben is het vullen van de vacatures die ze hebben. Zo zie je een ontwikkeling in de maakindustrie. Vroeger zochten ze mensen die een knop drukte van een machine en nu zoeken ze een “procesmanager” die kan programmeren en de processen om en rond machine kan organiseren. Daar komen dus hele andere competenties bij kijken”, aldus Rouwhof.

Bij STODT zijn ze gespecialiseerd in het opleiden van instromers. “Dat zijn mensen die vanuit een andere branche komen, het opleidingsniveau hebben maar niks met techniek hebben. Wij leiden ze versneld op tot bijvoorbeeld een CNC programmeur.”

Daarnaast vertelt Jeroen dat er nu meer aandacht is voor prototype bouw. “Er worden kleine series gemaakt of proefproducten. Ook is de ordergrootte een stuk kleiner geworden, dus de ene keer wordt er 1000 van iets gemaakt en de andere keer 100. Bedrijven moeten de omschakeling maken om steeds meer kleine series te maken, flexibel en snel te produceren. STODT heeft daar veel ervaring in en wij kunnen bedrijven daarbij helpen.”

De leerfabriek

In Hengelo is STODT bezig met een nieuw concept, namelijk ‘de Leerfabriek’. “Dit is een leeromgeving waar mensen op allerlei niveaus les krijgen in een productieomgeving. De meeste klanten van ons zijn MKB’ers en moeten de komende tijd nog ontwikkelen en opleiden om stappen te zetten naar een efficiëntere productie. Ze kunnen niet in hun eigen productieomgeving oefenen of daar ervaring opdoen, maar daar hebben ze wel behoefte aan. In de Leerfabriek kan dit wel! We hebben een echte productieomgeving met productieautomatisering, robots, CadCam, meettechniek etc. waarin opgeleid en geoefend kan worden. Normaal gesproken moet je daarvoor naar verschillende locaties, maar bij ons staan meerdere werkende concepten op één locatie.”

Meer informatie over RAI Automotive Industy :

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!