Streetplug: ondergrondse laadunit voor elektrisch vervoer

  • Technologie

Veel gemeentes en particulieren juichen elektrisch rijden toe. Tegelijkertijd worstelen ze met de laadpalen die nodig zijn om elektrische voertuigen op te laden. Uitkomst wordt nu geboden met de Streetplug: een ondergrondse oplaadunit voor elektrische voertuigen. Deze werd ontwikkeld door Streetplug B.V. uit Tholen.

Streetplug: ondergrondse laadunit voor elektrisch vervoer

In drukke, krappe binnensteden (zeker de historische) is het voor de elektrische rijder vaak zoeken naar een geschikte laadunit. Gemeentes plaatsen liever geen bovengrondse laadpalen omdat ze het straatbeeld ontsieren. Bewoners van (binnen)steden, die vaak niet de beschikking hebben over een oprit, hebben vaak geen andere keuze dan hun elektrische voertuig op te laden via een kabel vanuit het huis. Dat leidt op de stoep vaak tot gevaarlijke situaties.

Twee stoeptegels

Uiteindelijk kwam er vanuit de gemeente Venlo de vraag of er geen andere oplossing mogelijk is voor de bovengrondse laadpalen. Dat leidde tot de ontwikkeling van Streetplug: een ondergrondse oplaadunit die ervoor zorgt dat er geen bovengrondse paal meer nodig is. De Streetplug meet ongeveer 30 bij 60 centimeter; precies de omvang van twee stoeptegels. Dat maakt dat de unit eenvoudig in het trottoir kan worden weggewerkt. Verder kan de Streetplug, waarvan de elektrische componenten volledig waterbestendig zijn, in elk mogelijk vermogen worden geleverd. Particulieren in bezit van een eigen Streetplug kunnen deze bedienen via een afstandsbediening. In de publieke ruimte kan de laadunit worden bediend via een app voor de smartphone.

Grootschalige uitrol

Inmiddels toonden tal van gemeentes én enkele grote automerken al interesse in de Streetplug. Momenteel loopt er een succesvolle pilot bij de gemeente Venlo. Deze pilot is juist hier van start gegaan omdat gemeente Venlo de partij was die als eerste met de vraag naar een latente laadvoorziening kwam. Eind 2016 wordt een eerste ‘nulserie’ uitgerold bij een groot aantal andere geïnteresseerde gemeenten en bedrijven.

Uitgekiend ontwerp

De Streetplug is een ontwerp uit de koker van TecForRec, een elektrotechnische groothandel uit Tholen. Binnen de zusterorganisaties van TecforRec zijn er specialisten actief op het gebied van automatiseringsoplossingen en mechanische totaaloplossingen. Juist de combinatie van elektrotechnische én mechanische expertise zorgde in het geval van de Streetplug voor een uitgebalanceerd, ingenieus ontwerp. 

Kosten

De straks gecommercialiseerde Streetplug kost €2.600 (exclusief €395 installatiekosten). Belangstellenden kunnen de latente laadvoorziening nu al bestellen, de Streetplug is leverbaar vanaf 2017. Vanaf medio oktober dit jaar zal voor geïnteresseerden de kans geboden worden om de Streetplug als eerste te bestellen via crowdfunding.

Auteur: Joost Peters

Meer informatie over PIA AUTOMATION B.V. :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!