Studenten Avans Hogeschool maken onderhoud voorspelbaar

  • Onderwijs & Training

Het onderhoud van industriële systemen is voorspelbaar te maken. Dat blijkt uit onderzoek van studenten aan Avans Hogeschool.

Studenten Avans Hogeschool maken onderhoud voorspelbaar

Een betere voorspelbaarheid draagt bij aan lagere onderhoudskosten. Op 25 januari heeft een groep studenten van de opleiding Elektrotechniek dit bij de afrondingspresentatie van hun Minor Proces Automatisering aangetoond. De opdracht kwam tot stand via een samenwerking tussen Avans Hogeschool, Dimensys en World Class Maintenance (WCM).

Samenwerking bedrijfsleven en onderwijs
Het onderzoek is uitgevoerd bij Fieldlab CAMPIONE op Gate 2 in Gilze-Rijen. WCM, een netwerkorganisatie die de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs op het gebied van onderhoud bevordert, bracht Avans Hogeschool en Dimensys hier bij elkaar. Walter Hoolwerf van Dimensys: “Vanuit onze specialismen asset management en lifecycle maintenance hebben wij met Avans Hogeschool een opdracht voor de Minor Proces Automatisering samengesteld. Studenten konden bij het Fieldlab aan de slag met een experimentele proces-opstelling om onderzoek te doen naar de onderhoudsstatus van vloeistoffilters. Dimensys heeft hen daarbij ondersteund met advies, technologie en data uit de praktijk.”

Onderhoudsstatus monitoren via IoT en Cloud
De studenten hebben een IoT- en cloud-oplossing geïmplementeerd om vloeistoffilters in de gaten te houden. Zodra een drukverschilsensor op de filter een afname van functionaliteit signaleert, gaat er via de cloud een signaal naar het bedrijfssoftware-systeem. Vanaf daar kan een monteursbezoek gepland worden. Voor bedrijven is het zeer belangrijk dat onderhoud precies op tijd plaatsvindt om verspilling en storingen te minimaliseren.

Ontmoeting van onderwijs en bedrijfsleven
Paul van Kempen van WCM: “Als netwerk voor smart maintenance zijn wij zeer tevreden met de mooie samenwerking van Dimensys en Avans binnen het WCM Fieldlab CAMPIONE. WCM streeft de ontmoeting van onderwijs en bedrijfsleven na, om zo innovaties nog verder aan te jagen. De CAMPIONE-testinstallatie in Gilze-Rijen is een demoplaats van de laatste stand van zaken op het gebied van onderwijs en techniek.”

Direct met de praktijk in aanraking komen
Avans Hogeschool werkt sinds 2016 samen met WCM in Fieldlab CAMPIONE om studenten praktijkgerichte projecten aan te bieden. Rene Potters van Avans Hogeschool: “Vanuit de opleiding Elektrotechniek werken wij hard om het tekort aan technici in Nederland terug te dringen. Samenwerking met het bedrijfsleven geeft studenten een uitgelezen kans om direct met de praktijk in aanraking te komen. Het is geweldig om hier met Dimensys en WCM gestalte aan te geven.”

Verdere samenwerking
Dimensys hoopt dat de samenwerking met WCM en Avans Hogeschool de opmaat zal vormen tot meer. Een eerstvolgende stap is al gezet. Dinsdag 19 maart organiseren Dimensys en WCM samen een inspiratiesessie rondom de thema’s IoT en Smart Maintenance.

Over Dimensys

Dimensys maakt de levenscyclus van assets en producten inzichtelijk, voorspelbaar en repeteerbaar. Dit stelt organisaties in staat hun assets beter, nauwkeuriger en effectiever in te zetten. Dimensys is kennisleider op het gebied van integrale, duurzame oplossingen. Enterprise Asset Management, Supply Chain Management en Project Portfolio Management worden hiervoor samengebracht binnen het Asset Lifecycle Model. Op basis van best practices en eigen know-how ondersteunt Dimensys productiebedrijven, projectmatig werkende organisaties, verhuurbedrijven en beheer- en onderhoudsorganisaties.

www.dimensys.pro

Over Avans Hogeschool

Avans Hogeschool heeft vestingen in Breda, Tilburg, Den Bosch en Roosendaal. Verdeeld over 21 academies worden opleidingen geboden op de gebieden Economie en Bedrijf, Techniek, Gedrag en Maatschappij, Gezondheid, Exact en Informatica, Kunst en Cultuur, Recht en Bestuur, Onderwijs en Opvoeding, Aarde en Milieu en Taal en Communicatie. Avans heeft 6 expertisecentra en ruim 25 lectoraten voor onderzoek.

www.avans.nl

Over WCM

WCM is het netwerk voor ‘smart maintenance’ in Nederland. De doelstelling van WCM is radicaal: op naar 100% voorspelbaar onderhoud in de Nederlandse industrie door slimme onderhoudskennis te ontwikkelen, te verspreiden en toe te passen. De projecten van WCM op het gebied van slim onderhoud dragen bij aan een verlengde asset lifetime, een betere mobiliteit, de noodzakelijke energietransitie, kennisontwikkeling en de Nederlandse concurrentiekracht.

www.worldclassmaintenance.com

 

 

Meer informatie over Avans Hogeschool:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!