Studenten, docenten en bedrijven geven vorm aan opleidingen

  • Arbeidsmarkt

Een netwerk waarin bedrijven, docenten en studenten samen leren en professionaliseren. Binnen het project ‘Regie op de set’ van de KPC Groep blijkt dit een succesvolle formule te zijn.

Studenten, docenten en bedrijven geven vorm aan opleidingen

In 2012 startte een project om te komen tot ‘ondernemende en zelfsturende teams docenten uit het vmbo en het mbo die direct samenwerken met ondernemers en experts uit het bedrijfsleven. Deze samenwerking moet in samenspel met studenten leiden tot aansprekende en toekomstbestendige opleidingen en leervormen voor horeca, bouw en media & marketing.

Minder uitval door beter beroepsbeeld

Na 15 maanden is het project tussentijds beoordeeld door de subsidiegevers, het Platform Beroepsonderwijs. Voor de beoordeling liet het platform kwalitatief onderzoek verrichten onder betrokken bedrijven en docenten en studenten van opdrachtgevers Koning Willem 1 College en het vmbo in Den Bosch. Duidelijk is dat docenten en bedrijfsleven zich gezamenlijk eigenaar voelen binnen het netwerk van elkaar leren en samen professionaliseren. Ook de leerlingen zijn positief over de bijdrage die het project biedt aan hun beeldvorming over de beroepspraktijk. Ze hebben reëlere verwachtingen van hun vak wat op termijn uitval kan voorkomen.

Wekelijkse bijeenkomsten

De partners komen wekelijks bij elkaar om aan leerprojecten vorm te geven. Deze structurele samenwerking maakt het project bijzonder. Bedrijfsleven en docenten zijn eigenaar van onderwijs dat ze samen maken. De structurele samenwerking in Regie op de set wordt door docenten, partners uit het bedrijfsleven als het belangrijkste werkzame principe gezien. Je leert elkaar kennen, je ontwikkelt een gezamenlijke taal en een heldere en gezamenlijke aanpak.

KPC Groep

KPC groep begeleidt ROC’s die nieuwe programma’s willen ontwerpen waar docenten eigenaar van zijn en die professionele netwerken willen ontwikkelen met het bedrijfsleven. Binnen ‘Regie op de set’ biedt het onderwijsadviesbureau in de rol van ‘critical friend’ ondersteuning bij de vormgeving van het project, de begeleiding van docenten als praktijkonderzoekers en het monitoren van de voortgang.

Meer informatie over KPC Groep:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!