Studenten presenteren onderzoek ‘Van groenafval naar vitale bodem’

  • Agrofood & Biobased

De bodemvitaliteit verbeteren door gebruik te maken van groene reststromen, in dit geval het groenafval van 8 gemeenten. Drie studenten van HAS Hogeschool onderzochten hiervoor de economische en organisatorische haalbaarheid.

Studenten presenteren onderzoek ‘Van groenafval naar vitale bodem’

Het gaat om de gemeenten: Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Roermond, Weert en Cranendonck. Met dit idee meldden Goertz Plantproducts uit Echt-Susteren, Slangen Asperges uit Sint Odiliënberg en Melkveehouderij J.P. Bovend’eerdt uit Weert zich begin mei bij Keyport 2020. Drie studenten van HAS Hogeschool presenteren op 22 juni de resultaten tijdens het symposium ‘Van groenafval naar vitale bodem’.

Waarom de bodemvitaliteit verbeteren?

De meeste agrarisch ondernemers telen één gewas per perceel. Na verloop van tijd verliest de bodem aan kwaliteit. Om de bodemdiversiteit te verbeteren, hebben ze organisch materiaal nodig. Materiaal dat ze bij voorkeur zelf zouden moeten produceren, omdat het zo specifiek is. Maar met welke wet- en regelgeving heb je te maken als je dit wilt doen, hoeveel tijd en geld is ermee gemoeid en wat is de impact op het bedrijf? Precies dat zochten de drie studenten uit. Zij zijn van verschillende opleidingen:  Bas Crommentuijn van de opleiding Bedrijfskunde en agribusiness (vestiging Venlo), Jeroen Versteegen van de opleiding Toegepaste Biologie (vestiging Venlo) en Bas van Oudheusden van de opleiding Milieukunde (vestiging Den Bosch).

Ultieme kringloop realiseren

“Uniek is dat hier drie vakgebieden samen komen”, zegt Hans Korsten, opdrachtgever namens het Economisch Actieprogramma Agribusiness (EAA) Keyport 2020. “En dat de lokale overheid samen met lokale ondernemers een ultieme kringloop kan realiseren. Biobased en circulaire economie in optima forma.” Keyport 2020 is een samenwerking tussen ondernemers, overheid en onderwijs met als doel de economische structuur in de regio te versterken.

Programma Symposium 22 juni

• 14.00 uur Opening door Hans de Kinderen, voorzitter EAA Keyport 2020 en directeur Bedrijven Rabobank Weerterland en Cranendonck

• 14.25 uur Presentatie door 3 HAS-studenten

• 14.55 uur Ervaringen van de drie pioniers o.l.v. Hans Corsten, Programmamanager Keyport 2020

• 15.15 uur Afsluiting en borrel

• 16.00 uur Einde

Praktische informatie

Aanmelden? www.keyport2020.nl/vitalebodem

Locatie: Stadhuis, Wilhelminasingel 101, Weert

Deze rapportpresentatie is mede mogelijk gemaakt door het Economisch Actieprogramma Agribusiness, een samenwerking tussen LLTB, Rabobank, het Gebiedsbureau, Keyport 2020, en mede ondersteund door de Provincie Limburg.

Meer informatie over HAS Hogeschool:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!